Dům stojí na okraji malé obce. Původní představa architekta byla, že dům bude muset respektovat více charakter venkovského osídlení v obci. V průběhu práce na projektu se ukázalo, že pro zástavbu v území nejsou stanovena žádná kritéria a že stavebníkovi záleží kromě moderního pojetí stavby především na nízkoenergetickém provedení stavby.

Pozemek stavby leží na okraji zástavby obce a zahrada je otočená do okolních polí na jižní a na západní straně. Budova není tedy přímo konfrontována s okolními původními staveními. Návrh domu využil možností pozemku. Obytné místnosti s okenními otvory jsou na jižní straně otočené do zahrady. Na severní straně nemá dům prakticky žádná okna, pouze větší prosklenou plochu do předsíně u vstupu do domu. Koncepce domu je založena na principu střídání charakteru vnějších a vnitřních prostor domu a odlišném výrazu stavby s ohledem na okolí a světové strany.

Venkovní vstupní plochy vymezené dlažbou se střídají s menšími komunikačními prostorami domu, na tyto prostory zase navazují větší obytné místnosti a východy do zahrady nebo na střešní terasu. Vstup do domu s prosklenou stěnou a garáž jsou na severní straně. Z předsíně je možné projít úzkým průchodem do obytné místnosti se zakomponovanou kuchyní. Velká okna v obytné místnosti s vyhlídkou na sousední pole propojují dům se zahradou. Při severní straně je jednoramenné schodiště do druhého podlaží s ložnicemi.

Schodiště je záměrně obrácené zpět proti vstupu do obývacího pokoje, aby bylo v místnosti méně nápadné a nepoutalo pozornost. Za úzkým koridorem schodiště do patra následuje malá hala se vstupy do jednotlivých pokojů. Skrze ložnici je možné vyjít na střešní terasu s vyhlídkou na celé údolí.

DALŠÍ PROJEKT TOHOTO AUTORA SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT V ČÍSLE 11/17 ČASOPISU DŮM&ZAHRADA, KTERÉ VYŠLO 17. 10. 2017. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.