Světová architektura: Na londýnské střeše

Na londýnské střeše
Foto: Peter Landers Photography

Autor:

Když se architekti z A+Architecture dostali poprvé k domu na Oldfield Road v londýnské čtvrti Stoke Newington, hned se do něj zamilovali. Ne ani tak kvůli fasádě porostlé vistárií Blue Moon, ale kvůli tomu geniu loci daného místa i kvůli majitelům.

Dům jako takový je spíš zlým snem jak pro majitele, tak i pro architekty. Vždyť na šířku má pouhé tři metry. Vzhledem k tomu, že dřív bývaly okolní domy farmou, postupem času se zastavovaly do uliční čáry, až se i z bývalých chlévů postavily obytné domy. A na jedněch takových chlévech stojí tento dům. Svou střechou, komíny, členěním fasády i stěn je prostě originál.

Majitelé, mladí lidé, chtěli přístavbu na střechu. Ale ne ledajakou. Chtěli nejen zvětšit užitnou hodnotu domu, ale chtěli i změnit celkové pojetí užívání domu. Prostě dali architektům volnou ruku, aby ji využili pro skutečnou práci, která přinese všem užitek.

Na střeše tak vznikla přístavba, která je oděná do pozinkových falcových plechů. Klasická krabice, řekli byste si. Jenže tady se snažili tuhle cizorodou věc sice ukázat světu, ale zároveň ji citlivě vkomponovat do soustavy střech a komínů. Je to tedy klasický kvádr, který je však vetknutý na šikminu střechy mezi komín a zeď vedlejšího domu. Aby kvádr celý zapadl, šikmina spádu kraje střechy dokonce z části překrývá výhled z okna. Ale nevadí to. Alespoň chrání okno před hlukem ze silnice.

Na londýnské střeše
Foto: Peter Landers Photography

Autor:

Druhá strana pak ukazuje zajímavě řešené okno, které je jako zářez ne střeše i stěně. Jde o světlík nad schodištěm, které tedy funguje jako světlovod do všech spodních pater.

V nástavbě je ložnice majitelů, koupelna, záchod i samostatné umyvadlo. Po schodech dolů se dostáváme do patra, které má jeden velký volný pokoj. Může být využit jako ložnice nebo jako druhý obývací pokoj. Záleží na okamžitých potřebách. V budoucnu ale může být využit hlavně jako dětské patro.

Přízemí, které dříve bylo jako celek, se nyní schodištěm rozděluje na dvě části – na část s kuchyní a jídelním koutem a na část obývacího pokoje, který je zajímavě osvětlen plochým střešním oknem.

Komentáře

Načítám komentáře...