Postavit si bazén uprostřed města (zde Melbourne) v husté zástavbě je trochu bláznivé. Jenže ne tak úplně. Dům, který už na pozemku stál, prostě nepotřeboval zahradu, kde by majitelé pěstovali zeleninu a sekali každý týden trávu. Využili pozemek a dali mu smysl. Bazén pro větší intimitu umístili do prvního patra a opalovací terasu dokonce až na střechu přístavby.

Recyklát

To, co na domě je nejvýraznější, je jeho konstrukce z cihel. Jde o recyklované klasické cihly, které jsou doplněny dalšími barevně glazovanými. Ty roztříští fasádu a udělají ji zajímavou. Dále jsou tu okna – netradičně kruhová. Ta dávají budově nezaměnitelný charakter. A že je jich na fasádě tak málo? Nejsou zapotřebí. V přízemí je garáž, první patro je využito jako studio pro návštěvy a pak už je jen střešní terasa.

Zastavme se ale ještě u garáže. Majitel ví, že budoucnost je nejistá a může se stát cokoliv. Přijde carsharing autonomních aut a garáž bude k ničemu. Může přijít nějaké dítě, nebo bude chtít podnikat. Konstrukce garáže je dělaná tak, aby se dala vrata jednoduše vyjmout, nahradit okny nebo výlohami, a získat tak funkční prostor pro bydlení nebo obchod.

Po schodech do bazénu

Jak jsme již řekli, bazén je v prvním patře na jakési podestě. Samozřejmě, že lze ležet kolem něj a vyhřívat se na sluníčku, ale tady budou plavci všem lidem na očích. Tak mohou vystoupat po železném točitém schodišti na střechu, kde se v závětří a mimo pohledy všech mohou klidně opalovat.