Autorem projektu je holandské studio MVRDV. Tianjin Binhai Public Library zaujme už zvenčí, protože vypadá jako velké oko. Fasáda horizontálně členěná kovovými lamelami má ve svém středu eliptický průhled dovnitř, kde dominuje zase velká bílá koule. Prostě nádherné oko.

Uvnitř pak se snažili architekti vytvořit jakousi jeskyni bez rovných ploch. Žádné kolmé stěny, ale přirozeně vlnité stěny, ve kterých jsou police s knihami. Úžasný prostor je zároveň knihovnou, studovnou i místem pro setkávání. Ve stěnách jsou ukrytá místa se stoly a počítači, toalety apod.

Budova o podlahové ploše 33 700 m2 ještě není kompletní. V MVRDV navrhli i horní police jako funkční pro ukládání knih. Bohužel se na ně nedostalo a investor zatím přístupové body k nim zamítl. Šlo především o to, že budova byla postavena v rekordním čase. Od prvního nákresu v architektonickém studiu ke slavnostnímu otevření uběhly pouhé tři roky. A tak horní řady jsou jen z hliníkového perforovaného plechu, na kterém jsou knihy natištěny. Jistě se ptáte, jak se v takových výškách udržuje na policích čistota? Je to pomocí lešení a lan.