Mladí klienti oslovili architekty s přáním vybudovat moderní dvoupodlažní dům s velkým obytným prostorem otevřeným do krovu, dostatkem úložného prostoru, krbovými kamny a finskou saunou. Takže většina požadavků, včetně lokality dvou pozemků s krásným výhledem na les, byly předem dané.

Architekti se s investory dohodli na klasickém tvaru domu se sedlovou střechou. Ta svým asymetrickým řešením vytváří na jihozápadní straně částečně krytou terasu. Celoprosklená jihozápadní fasáda s výrazným přesahem střechy je hlavním prvkem domu umožňujícím panoramatický výhled z obytného prostoru. Vtažení přírody do domu je ještě umocněno originálním řešením dřevěných bočních stěn a střechy terasy do tvaru nálevky. Přesah střechy terasy tvoří také přirozené stínění velkoryse prosklených ploch. Ke stínění hlavní části terasy ještě přispívá sluneční plachta.

K domu přiléhají krytá parkovací stání pro dvě auta s dostatečně prostorným skladem sportovního a zahradního náčiní. Moderní vzhled domu dotváří severovýchodní gabionové oplocení s plnými a prázdnými poli prorostlými živým plotem. Doplněná gabionová opěrná stěna pak vyrovnává převýšení terénu u krytého přístřešku.

Materiálově je dům řešen v kombinaci šedé skládané krytiny se světle šedou omítkou, antracitovými rámy dřevohliníkových oken a cedrovým vnějším obkladem.

Interiér domu o podlahové ploše 178 m2 je tradičně rozdělen. Dole najdeme velký obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou, technickou místnost, koupelnu s požadovanou saunou a jeden pokoj pro hosty. V horním patře pak jsou tři pokoje, koupelna, šatna. To, co ale je hlavní změnou proti standardu, je otevření obývací části až do krovu a symetrické uspořádání pokojů v horním patře se spojovací lávkou se skleněným zábradlím.

3K Architects, s. r. o.

Ing. arch. Roman Kučírek a Ing. arch. Jan Komárek spoluzaložili studio 3K Architects teprve v roce 2016. Přesto se mohou chlubit širokými předchozími zkušenostmi, mezi něž patří třeba rekonstrukce hotelu v evropské organizaci pro jaderný výzkum CERN ve švýcarské Ženevě. Dnes navrhují domy, interiéry i nábytek tak, aby byly zajímavé, funkční a ekonomicky výhodné. Celým procesem dokážou provést od začátku až do konce realizace. www.3karchitects.cz

Tento návrh domu je od architektonického studia, které vám představujeme i jako autora netradičního „dvojdomu“ v časopisu Dům&Zahrada 1/18. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.