Finalisty ze 42 nominovaných vybírala mezinárodní porota v čele s předsedkyní Marianne Loof (Nizozemsko). Dalšími členy byli Matija Bevk (Slovinsko), Eelco Hooftman (Nizozemsko/Skotsko), Jiří Oplatek (Česká republika/Švýcarsko), Jakub Szczęsny (Polsko), Doris Wälchli (Švýcarsko) a Ľubomír Závodný (Slovensko). Sešli se začátkem září přímo v České republice, aby osobně zhlédli vybrané nominované projekty. Porotci se shodli na třech kritériích k identifikaci vynikající architektury. Zaprvé sledovali architektonickou kvalitu projektu z hlediska síly konceptu, vztahu k místu a konstrukčního a hmotového řešení a architektonických detailů stavby. Zadruhé zvážili sociální aspekty a přínos návrhu pro společnost jako takovou. A nakonec se zaměřili na přidanou hodnotu stavby s ohledem na zadání a zájmy klienta.

Tři z šesti finalistů jsou z jižní Moravy

Hlavní cenu porotci udělili projektu brněnské architektonické kanceláře Radko Květa Archeopark Pavlov (2016). Autoři Radko Květ a Pavel Pijáček s týmem spolupracovníků řešili umístění historického muzea přímo v lokalitě významného archeologického naleziště, kde se rozkládalo sídliště z období mladého paleolitu. Místo je přitom od roku 2010 národní kulturní památkou. Objekt muzea se skrývá čtyři metry pod povrchem v terénní vlně, v místech, která už archeologové zcela probádali. V místě stavby našli v minulosti badatelé sošku Venuše z Pavlova z mamutoviny. Autoři vycházeli z předpokladu, že případné další archeologické nálezy by byly v hloubce čtyři až pět metrů pod povrchem. Do exteriéru vystupují prosvětlovací věže, nálevkovitě tvarovaný vstup a výhledy na scenerii Pavlovských vrchů a vodní nádrž Nové Mlýny. Stavba má evokovat plasticky tvarované jeskynní prostory. Přímo do expozice zakomponovali tvůrci např. naleziště mamutích kostí.

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2017 získalo kromě vítězné realizace pět dalších různorodých prací. Vedle hlavní ceny jsou hned dvě rovněž z jižní Moravy. Jednou je Dům v cihlové zahradě (Jan Proksa, Architekt, 2016), cihlová novostavba malého domu citlivě a elegantně zasazená do tradiční zástavby Prušánek, druhou pak Galerie nábytku (CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban Designers, 2016) na brněnských Vinohradech, jednopodlažní stavba s fasádou pokrytou více než devíti sty černými plastovými sedáky a interiérem fungujícím na principu galerie. Mezi finalisty bylo letos jedno dílo vzešlé z architektonické soutěže – Komunitní centrum Máj (SLLA Architects, 2014). Jedná se o novostavbu centra pro služby sociální péče zaměřené na děti a mládež na stejnojmenném českobudějovickém sídlišti. Mezi nejlepší pak porota zařadila ještě Chatu u jezera (FAM Architekti, 2014), objekt pro celoroční rekreaci v Doksech, a Javornickou palírnu (ADR, 2016), nový areál ovocného lihovaru, bydlení jeho majitele, ovocného sadu a zahrady vzniklý částečnou rekonstrukcí jihočeské hospodářské usedlosti z konce 19. století.

Čtyři mimořádné ceny

V České ceně za architekturu se udělují rovněž mimořádné ceny partnerů. Mimořádnou cenu VELUX za nejlepší práci s denním světlem v interiéru získal Dům pro spisovatelku v Čechách (Emergenative Architecture, 2015) z Hoštky. Porota společnosti VELUX ocenila, že obnova domu zrcadlí pokoru k práci předchozích generací, na jejichž základech vyrůstá nový moderní obytný prostor. Třípodlažní otevřený vnitřní prostor cíleně pracuje s denním světlem a efektivně jej distribuuje do všech podlaží.

Mimořádná cena Karlín Group za angažovaný přístup k záchraně a tvorbě výjimečného veřejného prostoru putuje do Centra pro středoevropskou architekturu MOBA za projekt Léto pod viaduktem (2015). Společnost Karlín Group ocenila angažovaný přístup k záchraně a tvorbě výjimečného veřejného prostoru, který svou podobou a náplní zásadně pozitivně ovlivní západní část Karlína.

Mimořádná cena Agentury ochrany přírody a krajiny ČR za kvalitní dílo moderní architektury citlivě vsazené do krajinného rázu rozšířila řady ocenění výherce hlavní ceny, tedy Archeoparku Pavlov (Architektonická kancelář Radko Květ, 2016). Agentura vyzdvihla zejména kvalitu díla moderní architektury citlivě vsazeného do krajinného rázu místa s hlubokou vazbou na přírodní, kulturní i historické dědictví a hodnotu krajiny Pálavy a jejího okolí s respektem k duchovním hodnotám. Náplní má stavba podle hodnotitelů nadmístní i nadregionální význam.

Mimořádnou cenou Ministerstva průmyslu a obchodu za přístup a revitalizaci průmyslového objektu vyznamenali hodnotitelé opavské Společenské centrum Breda & Weinstein (Šafer Hájek architekti, 2012). Ocenili fakt, že citlivou rekonverzí bývalého zchátralého pivovaru se podařilo získat nové společenské a obchodní centrum města i regionu. Autoři přitom podle nich přistupovali s úctou k architektonickým kvalitám původní industriální stavby a podařilo se jim zachovat pivovarský komín i historický ráz fasád a cihelných zdí.

Výjimečné počiny z oblasti architektury

V rámci České ceny za architekturu jsou rovněž oceňovány výjimečné aktivity na poli architektury. Nominace provádějí členové Akademie a Grémia ČCA. Akademici o Výjimečném počinu hlasovali na webovém portálu Ceny. V letošním roce byly uděleny celkem tři ceny za Výjimečný počin.

Ocenění se dostalo Domu umění v Českých Budějovicích za kurátorskou činnost Michala Škody. Ten podle akademiků dělá z původně malé regionální galerie jedno z významných center domácí umělecké a v posledních letech především architektonické scény, s významnými mezinárodními přesahy. Propojuje současné umění, architekturu a veřejný prostor, čímž přináší inspirativní podněty pro přemýšlení o podstatě architektonické a umělecké tvorby vůbec.

Další Výjimečný počin České ceny za architekturu za rok 2017 putuje Starostům města Litomyšl - Miroslavu Brýdlovi, Janu Janečkovi, Michalu Kortyšovi a Radomilu Kašparovi. Starostové města Litomyšl, kteří stáli v jeho čele po roce 1989, si zaslouží dle názoru akademiků uznání a ocenění za svoji soustavnou práci pro město, která vedla ke vzniku mimořádného fenoménu města Litomyšl, kde se daří koncepčnímu uvažování o městě i dobré architektuře. Zvláštní ocenění si pak v této souvislosti zaslouží jejich schopnost spolu komunikovat i poté, co odešli z funkce starosty, což vede ke kontinuitě této práce, kdy změna starosty neznamená změnu v přístupu k rozvoji města.

Třetím Výjimečným počinem České ceny za architekturu za rok 2017 je rozhlasový pořad Českého rozhlasu Radia Wave a Adama Gebriana - Bourání. Představuje výjimečně kvalitní a aktuální přehled všeho důležitého, co se v české architektuře odehrává, formou osobních výpovědí pozvaných hostů.

Oceněná i nominovaná díla je možné zhlédnout na výstavě

Na slavnostní galavečer navazuje hned v úterý 28. listopadu vernisáž výstavy oceněných a nominovaných děl. V Galerii Jaroslava Fragnera (Betlémské náměstí 5a, Praha 1) začíná v 17:00 hodin. Výstava potrvá do 28. ledna 2018. Česká cena za architekturu 2017 se posléze představí v Galerii architektury Brno, a to od 14. února do 9. března 2018. Vernisáž se uskuteční 13. února od 17:00 hodin (Galerie architektury Brno, Starobrněnská 18, Brno). Pro aktuální informace sledujte web České ceny za architekturu.