V pohoří Serra da Mantiqueira stojí dům, který navrhla architektonická kancelář s příznačným názvem Brasil Arquitetura. V brazilském pohoří, brazilský dům od brazilské firmy. Dům, který vyznává to, čím je, vyznává tamní krásnou přírodu, vyznává místo, krásu.

Ale pojďme se podívat na to, jak je do té nádherné přírody dům implementován. Jak nechává vniknout přírodu do sebe, jak s ní spolupracuje, a přitom vytváří intimitu rodinného zázemí. Je to vlastně jednoduchý princip, který vyznává většina moderních domů – velká okna přes celou stěnu, která shlížejí do úžasného panoramatu místních hor.

Jenže tady nenajdete obří motorizovaná okna. Nejsou tu supermateriály a izolace. V tomhle prostředí to ani není zapotřebí. Je tu co nejvíc věcí, které se pobraly kolem. Třeba podezdívka je z kamenů, které prostě ležely na pozemku. Ohraničuje hranice pozemku, na kterém dům stojí. Jasně zvenčí vymezuje vztah tady a tam a zevnitř je vlastně neviditelná.

Samotný dům je složen ze dvou objemů. Jeden kvádr má v sobě společenské místnosti – kuchyň, jídelnu, obývací pokoj, druhý pak soukromé pokoje. Spojené jsou prosklenou chodbou. Po obou stranách domu je pak zastřešená terasa, kde sloupy jsou z kmenů místních stromů. Terasa u výhledu má navíc v části místo zábradlí dřevěnou lavici, takže lze si sednout a odpočívat na vzduchu, a přitom se dívat do interiéru a konverzovat s ostatními.