Typická stavba místního charakteru už dávno dosloužila svému účelu. Majitel ji přestavěl tak, aby se z ní stala stavba moderní, která ovšem stále bude akceptovat místní zvyklosti a historii. Tak například ona růžová barva je pro Azorské ostrovy typická. Stejně tak je typická i béžová barva na oknech a dveřích. Ano, ta tady chybí, ale byla přesunuta do interiéru, kde vhodně doplňuje dům svojí nenásilností.

Ale to jsme vlastně začali na úplném konci. Vraťme se na začátek a pojďme se podívat na stavební stránku domu. Architekti z Mezzo Atelieru vlastně nechali kompletní obvodové zdi původní stavby. Jen na straně místo ohrazeného malého dvorku vznikla přístavba, kde dole jsou pokoje a nahoře terasa. Střecha byla pro zvýšení komfortu posunuta výš. Původní malá okna nahradila velká, která výrazně prosvětlují interiér.

Spodní část zůstala kamenná a plynule navazuje na zídky kolem celého pozemku. Součástí je i venkovní ohniště zapuštěné do země.

Vrchní část pak dostala růžový kabát a velké okno do štítu, které funguje zároveň i jako sedačka. V interiéru stavby se uplatňuje hlavně dřevo (japonský cedr), ale najdeme tu i recyklované materiály. Například stoly jsou vyrobeny ze starých trámů z borovice a akácie.

Dům je netradiční i svým rozvržením – obvykle je v dolní části společenská část a v horní soukromé pokoje. Zde je to naopak. Velký společenský prostor ve výšce dává lepší rozhled. Navíc to tradiční spojení mezi interiérem a zahradou je zde trochu problematičtější, protože zahrada tu není nijak velká. A tak společenskou část je možné rozšířit na terasu.

  • Projekt: Pink House
  • Lokace: Azorské ostrovy
  • Autor: Mezzo Atelier
  • Foto: Fernando Guerra / FG+SG