Světová architektura: Opravdu velká okna

Dům v Lotyšsku
Zdroj: OUTOFBOX a Māris Ločmelis

Autor:

Světlo, výhledy a puristické materiály: Architekti kanceláře OUTOFBOX vytvořili soukromý projekt, který bezesporu vyčnívá a upoutá, zároveň si však cení okolní přírody. Dům, zasazený do malebné kopcovité krajiny, se nachází nedaleko města Cēsis na severu Lotyšska.

Cēsis, středověký přístav a obchodní město na severu Lotyšska, leží v romantickém prostředí kopců a nížin nad řekou Gaujou, která svůj název propůjčuje i přilehlému národnímu parku Gauja National Park. Architekti OUTOFBOX si byli dobře vědomi tohoto výjimečného prostředí, a tak rodinný dům tvořili s maximálním respektem k místní krajině a topografii stavební parcely. Orientace svahu a zapuštění do strmého terénu na břehu řeky vybízelo k variabilitě, díky které má dům na každé straně jinou tvář. S ohledem na zajištění soukromí pro majitele je fasáda nejméně transparentní u přístupové cesty a celý dům je z této strany k vidění pouze částečně. Naopak jihozápadně orientovaná strana vily se doslova otevírá do údolí. Fasádu všech tří podlaží tvoří rozsáhlé velkoplošné zasklení a interiér se zcela odhaluje exteriéru.

Tři průhledné úrovně

Spodní podlaží, které z cesty není vůbec vidět, slouží k volnočasovým aktivitám a saunování. Relaxační zónu doplňuje vinný sklep a rozsáhlá terasa s bazénem. V přízemí na přístupové úrovni domu se nachází velká obývací místnost s kuchyní a jídelnou, otevřeným krbem a dvěma pokoji pro hosty. Díky 12 metrům široké a na celou výšku podlaží velké skleněné posuvné stěně se majitelé dennodenně kochají krásou měnící se přírody a za příznivého počasí mohou tuto nepatrnou vizuální bariéru odsunout a se zelení splynout úplně.

Obývací pokoj se otevírá až do horního patra. Po schodišti se dostanete na vnitřní betonovou galerii, zpřístupňující pokoje klidové zóny, tedy pracovnu a velkou ložnici s terasou. Z té se naskýtá ohromující výhled nad korunami stromů do starého údolí řeky Gauji.

Vysoce tepelně izolovaná konstrukce

Dům v Lotyšsku
Zdroj: OUTOFBOX a Māris Ločmelis

Autor:

Navzdory rozsáhlému zasklení se architektům podařilo dodržet nízkoenergetické stavební technologie a principy. Klíčem k úspěchu se stal kompaktní stavební projekt kubických tvarů s optimálním poměrem fasády k obytné ploše a s využitím vysoce tepelně izolovaného fasádního systému Schüco ASS 70.HI a ASS 77 PD.HI s trojitým zasklením a mechatronickým kováním. Orientace těchto ploch na jih a západ přispívá k energetické účinnosti a využití přirozeného světla. Energetickou bilanci obvodového pláště zlepšují i termické solární kolektory umístěné na střeše objektu.

Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. Třetí (horní) podlaží má záměrně odlišné provedení. Celoprosklená konstrukce se subtilním kovovým rámem přináší 270° panoramatický výhled.

Systém posuvných dveří

Čistý puristický design přenesli architekti z OUTOFBOX ve spolupráci s Lolot Design také do interiéru, zásluhu na tom mají přiznané betonové povrchy a velkoplošné zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Pocit útulnosti a pohodlí navozuje přírodní dub (nejen) na podlaze a pečlivě navrhované prvky jako krbová vložka a dekorativní kovové schodiště. Koncept osvětlení - kombinující skrytě a do zdi instalované jednotky se svislými světelnými prvky - vytváří individuální světelné scenerie, které lze pomocí vhodné aplikace jednoduše ovládat přes chytrý telefon.

  • Foto: OUTOFBOX a Māris Ločmelis

Komentáře

Načítám komentáře...