Světová architektura: Malá přeměna

GOM House
Foto: Julien Kerdraon

Autor:

Tentokrát vás nezavedeme do nového domu. Navštívíme dům, jehož rodný list byl vystaven už v devadesátých letech. Byl jen upraven vnitřek, aby byl světlejší a víc se spojil se zahradou.

Dům je netradiční po mnoha stránkách. Tvar parcely je úzký obdélník a tomu odpovídá i celá jeho koncepce. Už ten vstup z ulice je zajímavý. Dům je přisazený těsně k ulici. Jenže zde nemá žádné okno. Jen šedivá zeď, vrata a jeden velký červený knoflík zvonku. Nic víc.

GOM House
Foto: Julien Kerdraon

Autor:

Pak vstoupí člověk do interiéru a má pocit, že je na dálnici. Jestli jsme řekli, že pozemek je úzký a dlouhý, tak to až tak úplně nevystihuje realitu. Pozemek je totiž opravdu VELMI úzký a VELMI dlouhý, stejně jako dům. S tím muselo být počítáno při jeho návrhu, takže domem vlastně vede jedna velká dlouhá komunikace. V jídelně se ještě dá vyhnout stolu, ale kuchyně se dělí o prostor s dlouhou chodbou. Právě kuchyně byla velmi tmavé místo, kterému stínila velká ocelová zeď. Velký problém měly dvě koupelny bez oken. Byly rozměrově i topologicky nefunkční a úplně tmavé.

Přestavba z pera studia ma!ca probourala v kuchyni velká okna do zahrady a přepážku mezi chodbou a kuchyní také zasklili. Světla je tam nyní víc než dost Navíc na stěnu podél chodby nalepili velmi pěknou tapetu se zeleným přírodním vzorem, takže vlastně obě strany jedné místnosti spolu korespondují vzhledem.

V koupelnách byla instalována velká okna s neprůhledným sklem. Změnilo se rozložení sanitární techniky i všechno ostatní vybavení. Koupelny jsou tak světlé, krásné, efektní.

Ještě jedna změna byla provedena. Obývací pokoj také měl problém se světlem. A tak v boční stěně byl vybourán prosklený otvor. Ovšem ne vysoko, aby bylo skrz něj vidět. Okno by vedlo do ošklivé zdi. Je při zemi a zevnitř ho kryje ještě zelený řídký závěs, který na něm vytváří vzor.

Komentáře

Načítám komentáře...