Už několikrát jsme psali o takzvaných modulových domech. Tohle jsou jedny z nich. Jenže tak nějak trochu jinak. Verandový dům totiž je vlastně soubor různých typů menších domů, které se mohou (ale nemusí) propojit verandami, tedy vnějšími cestami. Samozřejmě, že je možné je napojit i na sebe, ale není to prvotní požadavek.

Architekti Ted Flato a David Lake při navrhování těchto univerzálních domů měli na paměti vlastně úplné základy své práce. Nic navíc. Vše jednoduché, efektivní a aplikující dosažené zkušenosti. Takže například se osvědčilo, aby okna byla naproti sobě. Výrazně to prosvětlí interiér, zvětší ho i při minimálních rozměrech a lze jednoduše příčně větrat.

Moduly jsou velmi podobné, a přitom dokážou reflektovat požadavky zákazníků. Je tu tedy modul společenské místnosti s kuchyní a jídelnou, stejně jako prodloužená varianta nebo dokonce i varianta s ložnicí. Pak je modul s jednou ložnicí, se dvěma ložnicemi se společným sociálním zařízením, ložnicový modul se samostatnými koupelnami pro oba pokoje apod. Je tu i modul dvoupatrový.

Firma dokázala navrhnout velmi jednouchou konstrukci, procesy tvorby a finalizace, a to všechno výrazně snižuje cenu. Se zákazníky pak projdou pozemek, analyzují ho, navrhnou projekt, vystaví základní inženýrské sítě a domy se mezi tím smontují v hale. Na parcelu je přiveze kamion a jeřáb je přesune na to správné místo. Za 12 měsíců od první schůzky je vše kompletně hotovo a domy se mohou obývat.