I když je Dauhá velmi moderní město, tuhle budovu nepřehlédnete. Je ohromná ne co do výšky, ale do plochy. Ta činí 42 000 m². I vzhled je velmi netradiční. Za návrhem stojí známá architektonická kancelář OMA. Plochá a velká rozloha stavby není jen tak samoúčelná. Uvnitř totiž je jen jeden ohromný prostor, který kopíruje tvar budovy. Na postupně se zvyšujících stupních jsou velké regály s policemi. Je to velké knižní panorama. „Vstupujete a bezprostředně jste obklopeni každou knihou – všechny jsou fyzicky přítomné, viditelné a přístupné bez jakéhokoli zvláštního úsilí. Interiér je tak velký, že je téměř v městském měřítku,“ vysvětluje Rem Koolhaas ze studia OMA.

Uprostřed je v zemi jakési bludiště obložené travertinem. Jde o hold bohaté katarské kultuře, která sahá do dávných dob. Tato část tak připomíná archeologické naleziště a je centrem, kde se přechovávají nejvzácnější islámské texty, které mohou návštěvníci studovat a rozjímat nad nimi.

Knihovna je součástí vzdělávacího města, akademického areálu, který hostí přední univerzity a instituce z celého světa. Součástí knihovny jsou i prostory pro nadaci Qatar a také pro výzkumný ústav.

První návštěvníci se dostali do knihovny už v listopadu roku 2017, když začal zkušební provoz. Za tu dobu navštívilo knihovnu 200 000 návštěvníků.

Foto: Iwan Baan, Hans Werlemann, Sisto Legnani, Marco Cappelletti