Světová architektura: Výhledy do Gdaňského zálivu

Schüco residence Gdaňsk
Foto: Arch-Deco, Polsko / Andrezej Łopata

Autor:

Gdaňský záliv není zrovna místo, kde byste se chtěli koupat. Ale i přes chladnou vodu jsou tu nádherné výhledy. A toho plně využívá nový dům od studia Arch-Deco.

Krajina v okolí Baltského moře a terasovitý charakter pobřeží umožnily architektům polského studia Arch-Deco vytvořit luxusní soukromou rezidenci v Gdyni, jednom z nejmladších měst na severu Polska, které spolu s Gdaňskem a Sopoty tvoří tzv. Trojměstí. Základní myšlenkou návrhu bylo skloubit funkčnost a technické požadavky budovy s představami a zálibami klienta, a to vše uvést do souladu s územním plánem, náročným terasovitě klesajícím pozemkem a v neposlední řadě i se sousední historickou stavbou.

Tři prosklené úrovně domu

Tvar budovy je tvořen kompozicí třech vzájemně propojených objektů. Spojení sedlových a plochých střech s otevřenými terasami zdůrazňuje přirozenost pobřeží a odhaluje úchvatné panorama Gdaňského zálivu. Zasazení budovy do pásu zeleně umožnilo stavbě navázat na okolní krajinu a vytvořit relaxační zóny. Různé části domu byly vytvářeny nejen s ohledem na obytné funkce, ale respektují i vysoké nároky a osobité vášně majitele. V rezidenci proto vznikla garáž pro osobní auta, ale i soukromý showroom pro sbírku historických vozů, obojí umístěné na nejnižším podlaží budovy. To zahrnuje i prostory pro sportovní, wellness a rekreační aktivity včetně proskleného fitness a sauny.

Přízemí je určeno ke každodennímu životu a odpočinku a dominuje mu impozantní obývací pokoj s panoramatickým výhledem na záliv a nejkrásnějším interiérem. Je zde i zimní zahrada s vybranými tropickými rostlinami, které navazují na zdejší flóru. Prostorná terasa, která je přístupná z obývacího pokoje, poskytuje dostatek prostoru pro venkovní odpočinek. Zároveň slouží jako vnější spojovací průchod mezi obytnými prostory a bazénem a částečně ji zastřešuje zelená střecha.

První patro pak nabízí jak soukromé pokoje, tak funkční prostory sdílené všemi členy rodiny.

Panorama

Architektonický návrh se soustředil na skloubení průhledného charakteru budovy a praktičnosti interiérů s výhledem na moře a okolní krajinu. Pro maximální funkční a vizuální efekt byly proto na všech třech úrovních budovy použity rozsáhlé posuvné systémy s úzkými hliníkovými profily od společnosti Schüco, které jsou pohodlně, tiše a rychle ovládané automatickým integrovaným systém Schüco e-slide s elektrickým pohonem. Mírně tónované trojité zasklení splňuje nejvyšší požadavky z hlediska bezpečnosti, tepelné izolace a zastínění a současně propouští dostatek denního světla.

  • Název projektu: Soukromý dům, Gdyně (Polsko)
  • Architektonický návrh: Arch-Deco Sp. Z o.o., Gdyně, Polsko
  • Realizace: 2013-2015

Komentáře

Načítám komentáře...