Architekti Luigi Rosselli a Kristina Sahlestrom neměli vůbec jednoduché vytvořit tento dům. V průběhu návrhu museli vstoupit do světa čínského myšlení. Pomohla jim k tomu například kniha od spisovatele Lin Yutanga Význam života. Z ní pochopili „cestu draka“ a promítli ji do schodiště, které se lehce vznáší ve společném prostoru a vystrkuje hlavu nad střechu. Je světlem, je cestou.

Stejně tak se cesta draka objevila i v chodníčku ke vstupním dveřím. Obtáčí se na svažitém pozemku, stoupá tak, aby výstup byl co nejméně obtížný, a opouští přímou geometrii silnice.

Majitelé ale také nechtěli jen tak fádně navržený dům s překladem dvou hmot, který by prostě připomínal přeložené knihy. „Chceme Dům knih“ odkazovalo nejen na architekturu domu, ale na všechno kolem – od svažitého pozemku, jeho vetknutí do prostoru celého svahu, přes zvětralou skálu, která přechází do interiéru, interiér, který přechází ven. Prostě jako knihy. Jako příběh, který prožíváme v knize, jako příběhy, které prožíváme ve skutečném životě. Všechny tyhle příběhy se prolínají. Stejně jako v domě.

Interiér je tak protkán hrubým kontextem přiznaného šalovaného betonu, ale doplněn jemnými detaily. Všimněte si třeba éterických svítidel v obývacím pokoji nebo nad kuchyňským stolem. Nádherných závěsů, které poodhalí, nebo naopak zakryjí děj za okny. Zastavte se v oválné chodbě, kde dřevěné oblé dveře sahající až ke stropu umožní vejít do dějů jednotlivých pokojů.

Skrytý, a přitom nejdůležitější prostor je pak za velkou knihovnou s otočnou částí. Je to velká pracovna. A co jiného v pracovně než dřevěné police na všech stranách, kromě jediné – velkého okna shlížejícího do bazénu, na jehož druhém konci je ve skále malá prohlubeň pro meditaci.

  • Design: Luigi Rosselli Architects
  • Projektový architekt: Kristina Sahlestrom, David Mitchell, Carl Rutherfoord
  • Foto: Justin Alexander, Prue Roscoe, Edward Birch
  • Lokace: Mosman, Sydney