Ano, tento dům, který vám ukazujeme, je dřevostavba. I když tak nevypadá. A navíc moderní dřevostavba, protože konstrukce tohoto domu je z CLT panelů, tedy křížem lepených dřevěných panelů, které jsou zvenčí zatepleny a překryty odvětrávanou cihelnou fasádou.

Architekti ze studia GROUPWORK pod vedením Amina Tahy vytvořili dům, který sice zapadá do celkové koncepce ulice, ale je svébytný a zcela odlišný podle toho, jaký je uvnitř, co nabízí lidem.

Konstrukce z CLT panelů má mnoho výhod. Je to především vonící dřevo, které je krásné, funkční a pevné. Správné sesazení pak znamená, že již není třeba omítat, předělávat a vytvářet další pohledové plochy. Samozřejmě, že je zapotřebí počítat už při návrhu s každou drobností – od umístění nábytku až po zásuvky a vývody vody.

Dům je specifický i svou skladbou. Uvnitř nabízí byty pro několik rodin – od nejmenšího jednopokojového až po větší třípokojové. Aby se do domu dostalo víc světla, je v zadní části vytvořen jakýsi světlík, který je možné používat jako terasu.

Další zajímavostí jsou pak balkony. Kovová konstrukce upevněná do domu je vypletená pruty. Dole pak je položena desková podlážka ze dřeva. Na balkonech se tak nedrží voda, jsou lehké a vzdušné.