„Chtěli jsme, aby v programu byla zastoupena díla architektů působících v Československu, která nejlépe ukazují pestrost architektonických stylů té doby,” říká Andrea Šenkyříková, ředitelka organizace Open House Praha, a dodává: „V souvislosti se vznikem nového státu bylo zapotřebí vybudovat řadu staveb pro nově zřízené instituce. Do výběru jsme proto zařadili například budovy vzdělávacích institucí, reprezentativní ministerské paláce, tělovýchovná zařízení nebo moderní církevní stavby.”

V neděli 30. září 2018 se na celý den od 10.00 do 18.00 hodin pro veřejnost otevře Tyršův dům na Malé Straně, budova postavená mezi lety 1921-1925 pro účely sídla Československé obce sokolské. „Sluneční lázně na střeše, nejstarší bazén v Praze nebo běžecká dráha u Čertovky – Tyršův dům se ve své době mohl pyšnit tím nejlepším zázemím pro sportovní a tělovýchovnou činnost,” vysvětluje Šenkyříková.

V den oslav vzniku Československé republiky, 28. října 2018, se kromě Tyršova domu otevře sídlo ministerstva průmyslu a obchodu na Františku od Josefa Fanty s nepřehlédnutelnou skleněnou kupolí, Gočárův Dům zemědělské osvěty na Vinohradech, palác Metro na Národní třídě a také řada moderních církevních staveb od předních architektů té doby – Josefa Gočára, Jože Plečnika či Pavla Janáka.

Říjnové oslavy doplní komentované vycházky s architekty po vybraných pražských čtvrtích, speciální programy pro děti i prohlídky pro neslyšící. Projekt vyvrcholí 25. listopadu 2018 otevřením funkcionalistického skvostu komplexu tzv. francouzských škol v Dejvicích od architekta Jana Gillara. Vstup na prohlídky je zdarma. Více informací o formě zpřístupnění jednotlivých objektů se zájemci dozvědí na www.openhousepraha.cz nebo na facebookové události.