Podívejme se třeba na tento řadový dům, který je situován na kraj Brna. V řadové zástavbě leží jeden, který chtějí mít majitelé nový, svěží. A hlavně moderní a funkční. Bez tmavých zákoutí a problematicky využitelných míst. Atelier Habina vytvořil návrh, který ukazuje, že řadový dům a moderní architektura jsou kompatibilní.

Z jednoho dva

Základem celé přestavby je fakt, že dům byl původně jedna bytová jednotka s dispozicí 6+1. Nově jde o dva samostatné byty – spodní část obývá mezonetový byt 2+kk, druhé a třetí podlaží pak druhá jednotka 3+kk. V tom spodním se v nižší úrovni nachází obývací pokoj s kuchyňským koutem. Kuchyňský kout je předsazený před fasádu nad zahradou a díky velkým proskleným plochám dodává do interiéru dostatek denního osvětlení. Z obývacího pokoje vede schodiště do druhého nadzemního podlaží s ložnicí, šatnou a koupelnou. Střecha nad předsazeným kuchyňským koutem slouží jako terasa pro ložnici.

Stejné rozložení pak je i v druhé jednotce – dole obývací pokoj s kuchyňským koutem, nad nimi klidová část s ložnicemi a koupelnou.

Součástí střešní terasy je pergola, voliéra a bohatá extenzivní zeleň.

Suterén tvoří společnou část domu se zázemím bytů, pokojem pro hosty a posilovnou. Díky svažitosti terénu je z úrovně podzemního podlaží přístupná zahrádka směřující na jih.

Jednotlivá podlaží domu jsou přístupná po nově vybudovaném schodišti, v návrhu je počítáno s prostorem pro výtah.

Atelier Habina

Naše domy vyrůstají ze svého prostředí a místo, volná krajina či složitá městská proluka, je jejich kořenovým systémem i hlavním zdrojem energie. Synergie místa a stavby je vlastně tím hlavním, co našemu klientovi přinášíme. Věříme v úspornou řeč krásné moderní architektury, a proto tak často pracujeme s tradičními materiály. Prostorové souvislosti napoví i konstrukci, takže trojice místo-prostor-konstrukce je naším hlavním spojencem. Pro neustálé propracovávání architektonického konceptu, zlepšování naší odbornosti a intenzivní technickou i organizační inovaci našich postupů vyhledáváme spolupráci s inspirativními odborníky. Pracujeme zejména na rezidenčních projektech v ČR a SR, díky škále našich klientů jednáme běžně i v angličtině, němčině a ruštině. Komunikace a spolupráce v atmosféře vzájemné důvěry jsou základním klíčem.

POKUD SE VÁM LÍBÍ NÁVRH ATELIERU HABINA, MŮŽETE SI PROHLÉDNOUT JINÝ JEJICH PROJEKT V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 11/18.

Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.