Každá země má své typické stavební postupy, své architektonické standardy, historii, tradice. Portugalský venkov na tom není jinak. Naopak. Možná ještě silněji tady vystupují tendence, které se snaží zachovat ráz architektonického všehomíra. Jenže jen bouráním těchto hrází dochází k posunu. Samozřejmě, že postavit zde velké panelové domy není logické, ovšem rodinný dům, který vtlačí razítko nové doby doprostřed tradic, je něco jiného.

Uzavřeno – otevřeno

Uprostřed vinice postavila architektonická kancelář Tiago do Vale zajímavou stavbu. Bílý kvádr, který má z každé strany jiný charakter.

Vstupní strana je celá bílá, uzavřená, bez oken. Je zářivá, ale jakoby chladná. Aby také ne. Jde o jihozápadní stranu, takže v Portugalsku je tahle strana nejvíc zatížená slunečním svitem. Pokud by tohle byla strana s prosklením, bylo by uvnitř opravdu hodně horko. Jen členěná bílá zeď tak chrání soukromí, ale i klima v domě.

Naopak na druhou stranu, tedy na severovýchod je dům otevřený tak, jak to jen jde. Až ke střeše je zde celá stěna prosklená a shlíží do vinic a kopců portugalského Ponte de Lima. Není třeba se bát, že by v domě byla kvůli změně směřování zima. V Portugalsku nejsou takové výkyvy teplot a zima je zde mnohem mírnější. Bohaté prosklení pak přivede do interiéru dost světla, i když slunce přímo skrz okna neprostupuje.

Jihovýchodní část pak zaujímá samostatná část s ložnicemi. Je nízká, jakoby schovaná a intimní. Mezi křídlem společenské části a křídlem soukromé části je pak vložen bazén, který je přisazen až ke stěně domu.

Pragmatická struktura domu je v zeleni místních vinic originální. Přitom z nich vystupuje, hlásí se ke svému modernímu stylu, ale neznásilňuje místní styl. Je to prostě moderní pojetí zasazené do přírody.

  • Název: Gafarim House
  • Architekt: Tiago do Vale Arquitectos
  • Lokace: Ponte de Lima, Portugalsko
  • Podlahová plocha: 252 m2
  • Foto: João Morgado