Návštěva: Takhle má vypadat rodinný dům

Chalet du Bois Flotté
Foto: Maxime Brouillet

Autor: Oficiální zdroj

Dnes vám chceme ukázat, jak má vypadat dům, ze kterého by si měli všichni vzít příklad. Jak investoři, tak architekti. Není ničím výjimečný. Je vpravdě obyčejný. Až na jednu věc. Byl tvořený lidmi.

Architektonický tým Boom Town dostal zakázku na rodinný dům, který shlíží na rozsáhlá údolí řeky sv. Vavřince. Základem nového projektu je vždy potřeba znát preference investorů. I tady tak architekti vstoupili do úzkého kontaktu s majiteli a najednou se z toho stalo něco zcela jiného. Rodina chtěla dům, který by je dostal ze shonu města. Dům, kde by se všichni cítili společně dobře, měli své zázemí, svůj koutek a prostor pro vlastní myšlenky, stejně jako dost místa pro společné chvíle. Až sem je to požadavek docela standardní. Jenže spolupráce architektů a majitelů se „zvrhla“ do neuvěřitelné korporace. Dům navrhli společně. Každý přidal nějaký svůj nápad, něco navrhl. A tak vznikl celý dům. Dům jednoduchých tvarů, a přitom tak zvláštní, protože je tím ideálem, který vyplyne z dialogu, a nikoli monologu.

Základní tvar domu vycházel ze starých staveb v údolí. Sedlová střecha a použití dřeva je v kraji tak typické. Stejně tak i na sebe kolmá dvě křídla, která vytváří závětří pro venkovní pobyt. Proto stejný, staletími ověřený koncept, tak použili i zde. Dům má štítové zdi obloženy cedrovým dřevem, které slaným ovzduším vanoucím od moře nečerná, ale naopak bělá. Zbylé stěny pokrývá plech, který přesahuje ze střechy. Ten samozřejmě zvyšuje odolnost domu v nevlídném počasí, které zde samozřejmě panuje.

Stěna shlížející do údolí pak má přes celou svou velikost ohromné prosklení. To prosvětluje jedno křídlo, ve kterém je společný obývací pokoj a kuchyně s jídelnou. Druhé křídlo pak má v sobě ložnice. Obě části jsou postavené na společném betonovém základu s pohledovým potěrem, ovšem ve dvou úrovních. Z obývacího pokoje do ložnicové části se musí překonat dva schody. Je tu tedy rozdělení i pocitové, když už mezi částmi nejsou dveře.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá je i část s ložnicemi. V chodbě můžete na fotografiích vidět žebřík visící na zdi. Ten vede do podkroví. To není obytné. Je snížené, tedy neobyvatelné. Ale dětem stačí jako velká herna, kde si mohou odpočinout od dospělých a stejně tak si i dospělí mohou odpočinout od dětí.

  • Architekt: Atelier Boom Town
  • Foto: Maxime Brouillet

Komentáře

Načítám komentáře...