Yacht klub a doky jsou vlastně průmyslovou stavbou. Jde o místo, kde si jachtaři uskladní své věci, opraví závodní jachtičku na suchu a třeba si sednou se sklenkou vína a podebatují nad tím, jak zrovna ten den nefouká. Přesto není třeba brát tuhle stavbu jako nutnost a těžkopádnou čistě funkční konstrukci.

Projektový tým MGA měl za cíl ukázat, že všechny projekty, od pracovních průmyslových budov až po muzea, mohou a měly by být realizovány s laskavostí a architektonickou důstojností. A tak pro Royal Vancouver Yacht Club navrhli jednoduchou, ale efektní (i efektivní) budovu. Jde o dva protínající se klíny, kde do interiéru přivádí světlo celá jedna stěna, která je obložena mléčným polykarbonátem.

Polovina rozpočtu šla do usazení doků do základů, protože dům stojí vlastně u samé čáry přílivu, a aby se daly jednoduše vytahovat lodě do servisních dílen. Samozřejmě, že je možné, že se voda dostane dovnitř, že mořský vzduch zaútočí na materiály budovy. A tak je všechno lehce vyměnitelné a především funkční. Třeba stěny jsou dělány z levné, ale přitom efektní překližky, skříně jsou plechové a všechny rozvody jsou chráněny proti pronikající vodě.

Foto: Ema Peter