Proč stavět dům na souši? Co takhle mít místo zahrádky rybník? Někomu by se to možná líbilo. Architekti ze studia AR Design Studio navrhli dům ve tvaru plovoucí lilie.

Nápad vznikl vlastně z jednoho hlavního důvodu – na pozemku byl rybník s minimální biodiverzitou. Samozřejmě, že lze uměle vysazovat nějaké ryby a vodní rostliny, ale když nejsou vhodné podmínky ve vodě, tak to půjde těžko. A jaké jsou ty vhodné podmínky? Vodní rostliny, jako jsou lilie, právě tyhle vhodné podmínky vytváří. Slunce, které míří na hladinu rybníka příliš zpříma, potlačuje vznik vodních řas. Ve stínu vodních rostlin se řasám daří lépe. Stejně tak s nimi přichází i vodní živočichové, které se jimi živí. Ve stínu se pak mohou ukrýt i predátoři, kteří redukují počet ryb.

Tento dům se stejně jako vodní lilie rozprostírá svými okvětními lístky nad hladinou rybníka. Jednotlivé části domu jsou rozprostřeny podle stejného květinového schématu. Lístky střechy se sklánějí do středu, kde je malé koupací jezírko. Všechny části domu jsou kompletně prosklené a stín jim zajišťuje právě přesah střechy. Každý pokoj tak má spektakulární výhled na rybník i okolí. Přístup pak je veden po lávce z východní strany, kde je i zrakům skryta garáž pro auto. Nebo je možné použít loďku a přeplout na druhou stranu rybníka k molu.

Stavba je kompletně obložena dřevem a kovem. Architekti zkoumali, zda ve vlhkém prostředí nebudou tyto dva materiály příliš trpět. Vybrané dřevo sice kvůli povětrnostním podmínkám změní barvu, ale vydrží. Kov je slitina s bronzovou patinou, která se vytvoří, ale pod ní se již žádné další procesy rezavění nevytváří.