Klient požadoval mít víkendový dům na místě, kam bude jezdit za klidem. Kde unikne od stresu města a práce. Ostrov Halvarøy na severu Norska je tím pravým místem. Když se podíváte na mapu, poznáte sami, jaká divočina tohle místo je. Fjordy se tady zakusují hluboko do pevniny, až nakonec někde vytvořily ostrovy. Vytáhlé skály s jen drobnými odolnými stromy jsou drsné a tvrdé i na pohled. Tady vítězí příroda a tak, jak dokáže být krásná a tisícibarevná, tak může být až svírající a dramatická.

A v téhle divočině postavil architekt Snorre Stinessen moderní dům. Dům plný skla, které odděluje tu dramatickou krajinu od teplého interiéru. Odděluje, ale neoddělí. Stále je tu přítomná. Dům je složen ze dvou částí k sobě o 180° pootočených s pultovou střechou. Zvýšená část je zasklená, ta nižší je obložena dřevem. Aby dřevo nestařilo jen vlivem slunce chaoticky, bylo ošetřeno síranem železitým, který urychlí proces tak, že nevzniknou žádná světlejší a tmavší místa podle polohy slunce.

Interiéry jsou potaženy březovou dýhou, podlahy jsou žulové, venku vládne kámen. Nádherný je pohled do sauny, která si může dovolit být díky absolutní samotě součástí jedné prosklené stěny. Ta je obložena osikovými lamelami – dalším dřevem typickým pro tento kraj.

  • Foto: Stinessen Arkitektur