Mezi porotou vybranými stavbami jsou rovnoměrně zastoupeny investice z veřejných zdrojů (17) a soukromé (17; zatímco mezi všemi 186 přihlášenými díly letošního ročníku ČCA tvoří soukromé investice téměř 3/4).

Stejný počet pak je sportovních staveb:

Zajímavé je dvojnásobné zastoupení smutečních obřadních síní, což je typ stavby, který nechyběl v nominaci ani vloni.

Předmětem zájmu se stávají také projekty s komunitním přesahem. Mezi nominovanými díly jsou tři takto zaměřené. Porotu dále zaujal například multifunkční a experimentální soubor (Centrum současného umění DOX+ / Petr Hájek ARCHITEKTI), lávka (Lávka přes Dřetovický potok / Aoc architekti), altán (Altán Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze / IO Studio), rodinná kaple (Rodinná kaple / OTA atelier), hasičská zbrojnice (Hasičská Zbrojnice Krásná Studánka / Vojtěch Šrut – architekt) nebo pivovar (Hostivar H2 / ADR).

Nejvíce realizací je v Praze, dohromady dvanáct. Dalších pět se nachází ve Středočeském kraji. Ostatní kraje pak jsou zastoupeny pestře, avšak s jednotlivými díly.

Mezinárodní odborná porota

Práci českých architektů hodnotí prestižní sedmičlenná mezinárodní porota. Předsedá jí Imke Woelk, v Berlíně působící architektka a teoretička architektury. Porotkyní České ceny za architekturu pro rok 2019 je Teresa Borsuk, britská architektka s bohatou praxí, mimo jiné také oceněná magazínem Architects' Journal jako Britská architektka roku 2015 za úsilí o zlepšení rovnosti žen a mužů v praxi. Dalším členem mezinárodní odborné poroty je v letošním ročníku švýcarský multidisciplinární teoretik Michael Jakob. Zabývá se krajinou, estetikou a designem a současně i literární komparatistikou a redakční a žurnalistickou prací. V porotě má stejně jako vloni zástupce Izrael, a to v osobě architekta Etana Kimmela, který má na kontě pestrou škálu oceňovaných realizací. Opakovaně bývá členem poroty také maďarský architekt a nejinak je tomu i letos, kdy porotu obohatil Iván Nagy. Jedná se o předního maďarského praktikujícího architekta, ale také akademika. Letošní porota bude mít zástupce rovněž z Francie. Architekt Julien Rousseau ovšem studoval a působil ve Velké Británii a i dnes pracuje na projektech na mezinárodní úrovni. Sousední Slovensko bude reprezentovat i v českém prostředí velmi dobře známý architekt Michal Sulo**. Za realizaci Komunitního centra Máj získala jeho kancelář SLLA Architects ocenění Finalista v České ceně za architekturu 2017.

Nominované stavby veřejnosti představí doprovodné výstavy v regionech. První z nich bude ke zhlédnutí v prostorách Luteránského gymnázia ve Velkém Meziříčí od 13. června do 20. září. Vernisáž se uskuteční 12. června od 19:30 hod. Dalším, již tradičním místem, je Centrum stavitelského dědictví Plasy, kde bude výstava instalována od 28. června do 31. října. Vernisáž se bude konat 27. června v 15:00 hod. Českou cenu za architekturu i letos představí Spolkový dům Slavonice, a to od 29. června do 31. října. Vernisáž je naplánována na 29. června od 18:00 hod.

Jméno držitele Hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví 14. listopadu 2019 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín.