Světová architektura: Hledání nového začátku

Sea Change House
Foto: Ben Hosking

Autor: Oficiální zdroj

Dům, na který se právě díváte, je vlastně výsledkem sledování seriálu. Majitelé se stejně jako hlavní hrdinové v australském seriálu SeaChange televize ABC rozhodli, že si najdou nové bydlení. Nové, lepší, takové, které bude víc vyhovovat jak nyní, tak i ve stáří.

Seriál byl právě o tom, jak rodina kvůli problematickým vztahům hledá na pláži australského městečka nové lepší bydlení. Cítí, že právě vytržení ze starých kořenů a nový začátek by měl být tím impulsem, který udělá čáru za minulostí a rodinu spojí.

Majitelé tohoto domu se seriálem inspirovali. Také očekávali, že nový dům by měl být startem do nového života. Hledali tak nemovitost, která by jim vyhovovala. Dlouho hledali. Nakonec si postavili nový dům. Dům, který splňuje jejich představu o plážovém domě, o nemovitosti, která je otevřená slunci, a přitom před ním chráněná. Která dokáže mít přehled, a přitom uchovat soukromí majitelů. Tenhle sen jim splnili architekti ze studia Solomon Troup Architects.

Postavili dům, který zaujme už při pohledu z ulice svým svislým řídkým obložením ze západního červeného cedru. Ten umožnil jak vytvořit zdání uzavřenosti, tak při bližším pohledu odhaluje, že za obkladem se v přízemí i v patře skrývají okna. Z nich je dobrý výhled na ulici i přes „mřížoví“, ale pokud majitelé chtějí, pomocí mechanismu se fasáda otevře a lépe odkryje výhled.

Vstup do domu je vlastně mezi dvěma rozevřenými křídly domu – v levém je dvojgaráž a v pravém obývací pokoj. Následuje velký prostor kuchyně a jídelny. Zde zaujme především ohromné okno v zádech kuchyně, které shlíží sice zblízka do plotu, ale to vůbec nevadí. Zelení porostlý plot je lepší než jakýkoli obraz nebo dokonce dlaždice. Okno pak kuchyň nádherně osvětluje.

Na konci domu pak je třetí křídlo, které má v sobě dvojici pokojů, ložnici, technickou místnost i pracovnu. Celé přízemí je využíváno majiteli, kteří tak nemají problém s překonáváním schodů. První patro je totiž určeno pro návštěvy. Není tak obýváno stále. Ale dva pokoje, vlastní koupelna i malý společenský prostor zaručují, že děti i vnoučata se mají při návštěvách kde ubytovat, a přitom mají jakýsi svůj vlastní separátní apartmán.

Mohlo by vás zajímat

Technicky je dům zajímavý v tom, jak využívá technologií, na Austrálii až neobvykle. Pod zemí je nádrž na 20 000 litrů dešťové vody, která se používá na závlahu zahrady a splachování toalet. Na střeše je skupina fotovoltaických panelů i solárních ohřívačů vody. Všechny místnosti v domě se snaží chránit před ostrým letním sluncem převisy a zároveň vítají slunce zimní. Třeba travertinové dlaždice akumulují v zimě teplo dopadajícího plochého slunce a působí jako vytápění. V létě naopak slunce na dlažbu nedosáhne, ale je možné vytvořit příčné větrání, takže se silně izolovaný dům obejde i bez klimatizace, protože chladnější noční vzduch od moře bohatě dům vychladí.

Komentáře

Načítám komentáře...