Nad projekty mladých studentů ze středních stavebních škol zasedla 21. srpna odborná porota, která vybrala nejlepší projekty ve dvou kategoriích: Projekt rodinného domu a Projekt občanské stavby. Soutěže se letos zúčastnil rekordní počet 24 škol. V konkrétních kategoriích bylo přihlášeno 55 studentů 3. ročníků s projektem rodinného domu a 44 studentů 4. ročníků s projektem občanské výstavby.

Mezi třeťáky zvítězil Václav Krůček ze SPŠS České Budějovice, 2. místo obsadil David Talacko ze SPŠS Praha 4 a na 3. místě se umístil Filip Vlček ze SPŠ Zlín. Speciální ocenění Tondach získala práce Martina Matouška ze SPŠS Brno. Vítězem mezi čtvrťáky se stal Matěj Kučera ze SPŠS Ostrava, 2. místo patří Dominiku Kvapilovi ze SPŠS Praha 4 a na 3. místě skončil Luboš Sedláček ze SPŠS Brno. Speciální ocenění Tondach si vysloužila práce Michala Adamovského ze SPŠS Hradec Králové.

„Projekty, se kterými se s kolegy během hodnocení soutěže setkáváme, mají často vzhledem k věku autorů velmi dobrou kvalitu a dlouhodobě si drží vysokou úroveň. Opravdu tedy není důvod k žádné skepsi, co se týče budoucnosti průmyslových oborů, zejména pak stavebnictví. Cílem naší soutěže zůstává nadále podpora těchto mladých talentů a jejich rozvoj v oboru. Už teď se těšíme na to, co nám předvedou soutěžící v dalším ročníku soutěže,“ uvedl Ing. Ivo Petrášek, autor soutěže a člen poroty za společnost Wienerberger.

Vítězové soutěžního klání obdrží za 1. místo 10.000 Kč, za 2. místo 5.000 Kč, za 3. místo 3.000 Kč a studenti, jejichž projekty byly vybrány v rámci speciálního ocenění Tondach, získají 5.000 Kč v obou soutěžních kategoriích. Finančně odměněny budou také školy vítězných studentů, a navíc získají ještě 30 vstupenek na mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH 2019, který se koná od 17. do 21. září 2019 na výstavišti v Praze-Letňanech. Slavnostní vyhlášení výsledků celostátního kola letos proběhne ve čtvrtek 19. 9. 2019 od 13:30 na stánku společnosti Wienerberger.