Architekt Tommie Wilhelmsen proto v návrhu uplatnil přírodní barvy i materiály a Villu Melstokke koncipoval tak, aby rozsáhlé prosklené plochy hliníkových oken a fasádních systémů Schüco směřovaly k velkolepému panoramatu.

Výsledkem je všestranně holistická architektura, která důsledně boří bariéry mezi okolní krajinou a domem, a to jak návrhem pláště budovy, tak harmonickým laděním interiéru.

Pravé úhly a příroda

Architekt Tommie Wilhelmsen se inspiroval barvami a materiály z okolní přírody. Jako kontrast k hliníkovým profilům okenních, posuvných a fasádních systémů Schüco zvolil dub, přírodní kámen, světle šedý přiznaný beton a černé fasádní panely.

Až šest metrů široká panoramatická okna v přízemí Villy Melstokke vedou diagonálně k pobřeží a nabízejí panoramatický výhled na jihovýchod. Vzniklo zde jakési závětrné místo s výhledem, kde se člověk cítí příjemně i v chladnějších měsících s kratší dobou slunečního svitu. Betonová základna suterénu jako by vyrůstala ze skalnatého terénu, v horním patře nad ní se pak jako vyhlídková plošina vznáší konstrukce obložená dřevem. Přesahující terasa a střecha s prosklenou rohovou fasádou vytvářejí prostor s paprsky slunce od východu až do časného odpoledne. Další přístup ke světlu i k okolní krajině nabízejí otevřené terasy s velkými prosklenými plochami na obou stranách budovy v zadní části horního patra.

Pro dosažení dokonalé rovnováhy mezi vysokou tepelnou izolací, stíněním, průnikem světla a bezpečností byla zvolena kombinace posuvných systémů se zdvihem Schüco ASS 70.HI s fasádním systémem Schüco FWS 50.HI. Systémy Schüco byly vybaveny trojitými izolačními skly s neutrální ochrannou vrstvou proti slunečnímu záření s vysokou propustností světla (70 %) a celkově nízkou propustností tepelné energie (35 %).

Informace o projektu:

  • Název projektu: Villa Melstokke, Karmøy (Norsko)
  • Architektonické studio: Wilhelmsen Arkitektur, Stavanger (Norsko)
  • Výrobce hliníkových systémů Schüco: Alglass, Haugesund (Norsko)
  • Obytná plocha: 260 m² na dvou podlažích
  • Dokončení: Červen 2017