Moderní architektura: Řezbářské sídlo

ENE
Foto: Adrien Williams

Autor: Oficiální zdroj

Kanadská vesnička Saint-Jean-Port-Joli je známá svou dlouholetou řezbářskou historií, která stále žije. Dnes je zde centrum setkávání a vzdělávání umělců z celého světa. Místo, jehož centrem je komunitní řezbářský dům ENE.

To, co začalo jako série náhodných setkání na začátku 90. let, se postupně proměnilo v souvislý program rezidentních umělců, kteří hledají inspiraci podél řeky St. Lawrence River. Jenže čím dál větší zájem a potřeba zázemí nechala vzniknout požadavku na centrální domov umělců. Místo, kde budou moct bydlet, pracovat, komunikovat, vystavovat. Nic takového zde nebylo. Po dlouhých letech příprav a fundraisingu se konečně otevřela budova z pera architektů Olivier Bourgeois a Régis Lechasseur.

Ti si vzali za vzor místní stodoly, ale jejich výsledek je moderní a svěží. Budova ENE (Est-Nord-Est) na první pohled nevypadá nikterak mohutně. Přední vchod je mimo hlavní silnici, jemně zasunutý do úzké fasády lemované dřevem. Hned za dveřmi čeká na návštěvníky, zaměstnance i obyvatele překvapivě mohutný prostor přes dvě patra. Tento multifunkční prostor, pravé srdce projektu, slouží jako místo setkání, společenská místnost, výstavní plocha, společenská kuchyň a jídelna. Jeden přístup po točitém schodišti přistupuje k tišší zóně knihovny. Ze svažitého stropu jsou vytesány pečlivě zarámované světlíky, které zaplavují horní úroveň přirozeným světlem, zatímco hlavní patro je většinou osvětleno velkými okny.

ENE
Foto: Adrien Williams

Autor: Oficiální zdroj

Společná pracovní a obytná část obyvatel je umístěna směrem k zadní části budovy. Klíčem ke konceptu byl design pěti identických, ale flexibilních živých studií s mezipatry na spaní. Vzhledem k tomu, že požadavky na podlahu se u každého umělce značně liší, bylo plánováno, že rozšiřitelný pracovní prostor bude vysoce flexibilní a přizpůsobitelný individuálním snahám, ať už je to sochařství, performance, fotografie apod. Jednotlivá studia jsou přístupná centrální chodbou, která je izoluje od živějších veřejných. Podél chodby jsou také umístěny tři sdílené dílny (dřevo, kov a montáž).

Pro vnější opláštění byl použit místně sklizený bílý cedr, zatímco plech chrání obrovské skloněné střechy. Vzhledem ke skromnému rozpočtu instituce jsou povrchové úpravy většinou překližky, sádrokartonové desky a leštěný beton. Na některé ze šikmých stropů byly instalovány akusticky ošetřené sádrové panely, aby se maximalizoval zvukový komfort.

Mohlo by vás zajímat

Komentáře

Načítám komentáře...