V našich končinách to zní jako pohádka. Možná i chytit zlatou rybku se zdá v Čechách pravděpodobnější, než mít dům hotový za jediný měsíc. No, taky ovšem nejdeme na návštěvu do domu v české kotlině, ale v Austrálii, v Melbourne. Tam asi pohádky jsou na denním pořádku. Jak jinak si vysvětlit, že architekti z ateliéru Modscape dokázali navrhnout a připravit dům tak, aby byl za měsíc hotový?

Samozřejmě, že příprava nebyla tak krátká. Majitelé chtěli dům, který by byl prosvětlený, ale přitom v rámci místních sevřených pozemků měl i vlastní intimitu. Zároveň chtěli mít dům, který by byl šetrný k přírodě, měl spoustu technologických vychytávek šetřící energie a k tomu byl moderní.

Návrh je vlastně jednoduchý. Vykonzolovat horní patro, které udělá dostatečný přesah pro prosklenou spodní část. Horní patro pak mít také prosluněné, ale zajistit soukromí trochu jiným způsobem. Patro je totiž obloženo tvrdým dřevem z blahovičníku, které v rohu přechází do obloukovitého stínění. To propouští světlo, ale zároveň nenechává prostor pro pohledy sousedů.

Dům obsahuje mnoho technologických vychytávek, o kterých často mluvíme tady v Evropě, ale v Austrálii tak obvyklé nejsou. Jde například o nádrž na dešťovou vodu o objemu 2000 l, technologie jejího využívání v domě, tepelné čerpadlo s reverzním systémem vytápění i chlazení, vysoce izolační skla a rámy, energeticky úsporné osvětlení nebo přihřívání plynovým krbem.

A jak je tedy možné, že stavba trvala jen měsíc? Zatímco majitelé bydleli ve svém domě, lidé z Modscape trávili dost času v továrně, kde podle jejich návrhů vznikala celá konstrukce domu. Kompletní systém domu, včetně technologií, byl svezen na jedno místo, a když majitelé dům opustili, prostě všechno přivezli a na místě zapojili.