V historickém centru starobylého města by moderní přestavba působila rušivě. Majitelé vinařského objektu v Castries přesto toužili po komfortním bydlení v duchu nové doby. A protože se jejich lokalita nachází blízko pobřeží, neměl by tu chybět ráz středomořského letoviska. Mohli bychom sem zakomponovat i bazén?

Architekti ze studia (ma!ca) uchopili projekt s ohledem na historii místa a navrhli citlivou rekonstrukci, která vytvořila vzdušné vnitřní prostory i moderní venkovní terasu, a přitom ponechala některé prvky původní. Třeba dřevěné trámy krovu nebo kamenné schodiště. Architekti nechali stát i jednu z vápencových zdí stodoly, a to nejen kvůli zachování historického vzhledu - vápenec skvěle reguluje vlhkost a během horkých letních měsíců drží v domě příjemný chlad.

V původním obytném domě se nyní nacházejí ložnice, zatímco stodola slouží jako společenský prostor spojený s kuchyní a jídelnou. A právě odtud se také vychází na terasu, kam se vešel i požadovaný bazén, který je z poloviny schovaný mezi zdmi, aby příliš nebil do očí. Zrekonstruovaný objekt ve finále poskytuje majitelům jak komfortní interiér pro běžnou denní rutinu, tak venkovní prostor pro letní relaxaci s prázdninovou atmosférou.