S užitnou plochou 60 m² se spokojíme v panelákovém bytě nebo v bungalovu. Pokud je ale rozložena do dvou podlaží, prostor působí stísněně, ostatně něco zaberou i schody. Majitelé takového skromného duplexu v Montrealu se s tímto řešením nespokojili, a navíc v domku chtěli vytvořit dvě bytové jednotky, aby se jedna z nich mohla nabídnout "mladým", nebo popřípadě pronajmout.

„Když jsem ten dům navštívil, bylo mi jasné, že to bude velká výzva, ale hned jsem viděl potenciál. K existující budově bylo možné přistavět moderní apartmán a prostor rozšířit,“ uvedl architekt Guillaume Lévesque, který se projektu ujal.

Pozemek tvaru nudle se využil na maximum. Co se nevešlo do stran, vyhnalo se do vertikálního směru. Přístavba přilepená k původnímu domu nabízí tři podlaží o celkové ploše 180 m². Hned vedle domu se sjíždí do podzemní garáže, kam se vejdou dvě vozidla. Sjezd je zastřešen terasou, na kterou navazuje prosvětlená kuchyně a jídelna. Do rohu se vešlo i malé posezení s krbem, klasický obývák však najdeme ve druhém patře, kde se nachází také ložnice a dvě koupelny. Obývací pokoj v odpočinkové zóně majitelé hodlají využívat i jako pokoj pro hosty.

Ze zahrádky sice přístavba ukrojila notný kus, ale pořád se sem vejde bazén, lehátka i trocha té zeleně. Ducha 19. století už dnes připomíná jen něco málo ponechaných ozdobných prvků na přední fasádě domu.