Encinitas je vyloženě plážové město. Přimyká se k oceánu a vše se tady, jen kousek od San Diega, točí kolem vody, pláže, slunce a pohody. Jenže stavební parcely nabízejí nevelké možnosti. Plocha pozemků není nijak extrémní, takže většina dřevěných domů má dvě patra, aby získala dostatečnou plochu pro bydlení a k tomu i nějakou zahradu. Ovšem majitelé tohoto pozemku se rozhodli, že chtějí dům, který by byl otevřený, prosluněný, a přitom nedostával tvrdý direkt od pražícího slunce. Chtěli jít ekologickou cestou, ale přitom nepotřebovali zahradu, kterou by nevyužili.

Zadání projektu dostal architekt Lloyd Russell a kancelář Surfside Projects. První z nich navrhl v prvním návrhu přízemní dům se skloněnou prohnutou střechou a v projekční kanceláři byli nakonec ohromeni, jak skvěle se s takovým plánem pracuje. Byla to výzva, která se nakonec ukázala být jako fantasticky funkční a technicky celkem jednoduše zpracovatelná.

Prohnutý dvorek

Pozemek byl využit téměř celý. Na něm je postavena přízemní stavba se šikmou pultovou střechou, která je posazena na betonových zdech domu. Střecha má uprostřed kruhové vykrojení, které určuje vnitřní nádvoří, zajišťující dostatek světla pro všechny místnosti v domě a intimitu před pohledy z okolí. Zde je terasa pro pohodlné rozvalování na kalifornském slunci i výrazné přesahy střechy, aby bylo kde se před ním schovat. Samotné místnosti o podlahové ploše 266 m² pak kopírují tvar střechy, takže jsou seskládány do tvaru U. Jedno křídlo patří pouze majitelům, když zde mají velmi prostornou ložnici, velkou šatnu i luxusní koupelnu s modrou podlahou, jako je obloha v Kalifornii. Spojovací část pak zahrnuje další dvě ložnice. Poslední část domu je největší. Zde je kuchyně, jídelna, kompaktní snídaňový kout i obývací pokoj, stejně tak se pod střechu vešla i velká garáž pro dva automobily.

Všechny pokoje zaplavuje spousta světla. Zvlášť ty, které se otevírají do patia. Velké prosklené stěny se dají snadno posouvat, až zajedou do kapes ve stěnách. Zcela se tak může propojit třeba kuchyně s palubou terasy. Světlo do domu dodává i skleněný meziprostor mezi zdí a zvednutou střechou.

V místech nižší střechy, kde je zapotřebí slunce víc, tam jsou vyvedeny ze střechy světlíky. Jeden najdeme třeba v koupelně majitelů, další přímo nad kuchyní.

Až do detailu

Autoři projektu chtěli vytvořit dům, který by byl i ohleduplný k životnímu prostředí. Chtěli více využívat recyklovatelné materiály a vymanit se ze zajetých kolejí typické místní zástavby, která pro dané klima není úplně ideální. Okolní dřevostavby jsou vystaveny napospas slunci, které zde, jen kousek od hranic s Mexikem, opravdu krutě pálí. Většina domů v okolí tak je odkázaná na výkonné klimatizace, které jedou po většinu roku.

Tento dům svým přesahem střechy a izolací chrání interiér před přehříváním, zvládá větrat interiér i otevřením stěn v příčném směru. Betonová konstrukce nabízí lepší tepelnou dynamiku.

Interiéry jsou příjemné. Rovné čáry s hranatou geometrií přední ulice sedí v ostrém kontrastu s jedinečným zakřiveným profilem střechy. Jednoduchá barevná paleta otevřeného vnitřního prostoru doplňuje svalnaté betonové stěny. Zjemňuje je využívání přírodních dřevěných tónů na klenutém stropu, podlahách i vybavení. O barevnost se pak starají spíš detaily, jako jsou dlaždice v zádech kuchyně, židle u stolu či obrazy.

Je tu ještě jeden detail, který není na první pohled patrný. Celý dům totiž je tvořen v ostrých hranách. Někdy až hrubé dodržování přímých geometrických tvarů narušuje v samotné konstrukci jen půlkruhový výkroj střechy. Interiér je na tom podobně. Opět se zde dodržuje přísné pravidlo přímých linií, které jsou jen nenápadně doplněny o kruhové drobnosti. Příkladem jsou šlapáky v trávníku nebo v celém domě využitá pouze kruhová či kulovitá svítidla.

Surfside Projects