Jednoduchost, uživatelská přívětivost, rychlost výstavby… To budou hlavní přednosti domu, pro který se rozhodli. Sice dosud bydleli ve zděné stavbě, ale i díky svým zkušenostem z oboru se rozhodli pro dřevostavbu. Nyní jim je přes sedmdesát let, a když přišla chvíle na rozhodnutí pro nový dům, nebylo nad čím váhat. „Dřevo jako stavební materiál skýtá řadu výhod, mezi něž patří nesporné izolační schopnosti, lehkost a pevnost dřevopanelů jakožto konstrukčního prvku i celková rychlost výstavby,“ vysvětluje své rozhodnutí pan Jaroslav Marták, majitel dřevostavby.

Na parcelu, na které by malebnou dřevostavbu mohli manželé Martákovi postavit, čekali dlouho, ale vyplatilo se. Okraj vesnické zástavby ve Spořicích u Chomutova nabízí klidné prostředí nedaleko města, kam dřevostavba ideálně pasuje. Protože Martákovi chtěli dům, v němž nejsou schody, vybrali si bezprahový bungalov s vnitřním uspořádáním 4+1. Aby s jeho výstavbou neměli manželé vůbec žádné starosti, vybrali si stavbu tak zvaně na klíč. Celá výstavba trvala pouhé čtyři měsíce, přičemž základová deska byla vylita za jediný týden.

„Pro realizaci bungalovu manželů Martákových bylo zásadní připravit vše potřebné k okamžitému nastěhování, a to včetně vnitřní výbavy v podobě interiérových dveří, plovoucí podlahy či položené dlažby. Vyhotovením domu na klíč bylo vše na nás a noví majitelé se mohli angažovat jen v záležitostech, které si během stavby chtěli řešit sami,“ vysvětluje Tomáš Veselý, ředitel značky Vexta domy.

Protože jsou oba manželé výtvarně založeni, nebáli se promítnout výraznější barvy i na své bydlení. Bílá fasáda s pruhy v odstínu cihlové budí útulný dojem, přičemž nejrůznější akcenty červené se prolínají i ve vnitřních prostorách domu. Výrazným rysem v exteriérovém vzhledu domu jsou i velkoformátová francouzská okna, která lemují celý obvod dřevostavby, a interiér z nich tak těží maximální přísun denního světla.

Elegance vlastními silami

Na design interiéru Martákovi odborníka nepotřebovali, oba manželé se chtěli v této záležitosti naplno realizovat. Základem byl jednoduchý a prostorný interiér, ve kterém převládají světlé barvy. Pevný základ tvoří světlá plovoucí podlaha v dekoru Egger dub Western z Parket Atelier. Pro podpoření světlosti prostoru jsou použity plné dveře Sepos v bílém dekoru. Při vstupu do dřevostavby se majitelé ocitnou přímo v jádru svého bydlení. Skrze úzké zádveří se na jedné straně malé chodby rozprostírá volně průchozí obytná část s kuchyňským koutem a na druhé straně chodby ložnice s odpočinkovou částí domu.

Přímo naproti vchodu se nachází velmi důmyslně zužitkovaná úzká místnost, která se díky vestavěné bílé skříni proměnila v praktickou šatnu. Vedle ní už se nachází na zakázku vyráběný kuchyňský kout propojený skrze jídelnu s obývacím pokojem. Pro řešení otevřené kuchyně sáhla majitelka po bílo-šedivých nábytkových dvířkách ve vysokém lesku, doplněné pracovní deskou v imitaci šedého mramoru. Chytrým řešením kuchyňské linky je volný přechod pracovní linky s varnou deskou do prostoru, díky čemuž má majitelka při vaření výhled do jídelny i obývacího pokoje. Vysoce designová je i závěsná digestoř, jež působí zcela přirozeným dojmem lustru. Celkovou vzdušnou atmosféru pak podtrhuje dekorativní motiv červeného flashe na skleněném obkladu za linkou.

Bílá – červená – dřevo

Celým domem se prolínají různé drobné doplňky, sošky a především obrazy, což činí bydlení Martákových velmi osobitým. Díky velmi pevným fermacellovým deskám, jež jsou součástí obvodových stěn i vnitřních příček, je možné mít na stěně v dřevostavbě zavěšené takřka cokoliv. Fermacell totiž na jedné hmoždince udrží až 50 kilogramů.

Červené doplňky jsou patrné v jídelně s velkým elegantním stolem a obývacím pokoji, jemuž dominuje kožené bordó sofa s nádechem funkcionalismu, na které jsou majitelé náležitě pyšní. V kombinaci se zelenou stěnou a kobercem ve stejném barevném tónu oživuje celkový koncept vnitřního interiéru. Za vyzdvihnutí stojí i nadčasové, minimalistické konferenční stolky v dřevodekoru. Celý pokoj pak opticky zvětšuje i velké rohové francouzské okno, jež propouští maximum světla. V zimních měsících se o útulnost a teplo domova starají krbová kamna, umístěná v rohu obývacího pokoje. Ačkoliv jsou dřevostavby běžně vytápěny elektrickými přímotopy, těží v oblasti vytápění především z izolačních předností stavebního materiálu.

Předěl chodby mezi obytnou a klidovou částí domu tvoří technická místnost a koupelna, jejichž ergonomie je řešena posuvnými dveřmi do panelů dřevostavby, čímž se chytře zvětšil manipulační prostor. Koupelna s WC, jejíž obklady, dlažbu i sanitární zařízení si majitelé přáli vybrat sami, je taktéž laděna do bílých barev. Nábytková dvířka v kombinaci s přírodním dřevodekorem na desce pod umyvadlem a lehce šedá dlažba přechází v béžový kachlový obklad, čímž se místnost opticky zvětšuje. „U dřevostaveb je důležité správné napojení na konstrukci domu, aby vlastní dřevěná konstrukce neměla šanci nasávat vlhkost. Pokud se tento detail provede špatně, nejrychleji se projeví právě v koupelnách. Do ceny našich projektů jsou zahrnuty i Blower door testy, které zaručují, že dům dobře „těsní“ a nedostane se do něj žádná vlhkost, čímž v domě nevznikají ani žádné plísně,“ dodává Tomáš Veselý za Vexta domy.

Vedle koupelny následuje jednoduchá ložnice, které dominuje velká manželská postel, a naproti prostorný pokoj pro hosty s přímým přístupem na zahradu. Pokoj pro hosty byl jedním z majitelových požadavků, které mělo jejich nové bydlení splňovat, neboť oba rádi přijímají návštěvy svých blízkých.

Další z přání investorů zahrnovalo i velké samostatné garážové stání a prostornou terasu. Ta lemuje dům ze dvou stran a volně přechází v příjezdovou cestu, čímž tvoří nenásilný, jednolitý propojovací prvek mezi garáží a domem. Navíc ji zastřešuje čtyřmetrová hliníková pergola, která slouží také jako ochrana proti přehřátí domu. Na tuto terasu je navíc možné se dostat díky francouzským oknům ze všech místností dřevostavby. „Svou dřevostavbou jsme s manželkou oba uchváceni už od výstavby. Perfektně splňuje účel jednoduchého bydlení uzpůsobeného na stáří, a i když v ní zatím ještě nebydlíme natrvalo, dojíždíme sem, jak nejčastěji můžeme. Božský klid vesnické zástavby a všudypřítomné světlo jsou navíc skutečně velké plus,“ dodává závěrem Jaroslav Marták.

Technické údaje:

  • Výstavba: červen – říjen 2019
  • Celková výměra pozemku: 1 400 m2
  • Zastavěná plocha: 149,60 m2
  • Užitná plocha: 118 m2
  • Konstrukční materiály: KVH hranoly, dřevěné panely s Fermacellem
  • Podlahy: Egger z Parket Atelier
  • Dveře: Sepos