Po úpravách úrokových sazeb z února letošního roku a po stanovení nových, klientsky příznivějších podmínek pro zajištění úvěrů přichází ČMSS od dubna s dalšími změnami v této oblasti. Sleduje tím nejdůležitější cíl: motivovat své klienty k většímu využívání výhod, jež meziúvěry a úvěry ze stavebního spoření nabízejí. Každý z nás v životě dříve nebo později řeší otázku bydlení. Stále více a více lidí si uvědomuje výhody, které poskytuje bydlení ve vlastním domku či bytu: jistotu, nezávislost, zajištění do stáří, ale také bezpečnou a výhodnou investici. Jak ale shromáždit větší částku peněz potřebnou ke koupi vlastní střechy nad hlavou? Naspořit celou částku trvá příliš dlouho, a naopak vypůjčit si celý potřebný obnos od banky rovněž není nejlepší řešení. V praxi se osvědčila kombinace obojího: část naspořit, vytvořit si tak určitý základ, a zbylou část si vypůjčit. Ideálním řešením a současně nejrychlejší cestou k vlastnímu bydlení je proto stavební spoření. Klient v první fázi po určitou dobu spoří a po určité době získá nárok na výhodný úvěr. Poskytnutý úvěr má nízkou úrokovou sazbu, která je navíc sjednána jako pevná a v budoucnu se nemůže změnit. Současně platí, že už během tzv. spořící fáze si klient ověří, že je schopen pravidelně splácet určitou částku peněz, která se v případě úvěru od částky spoření nijak výrazně neliší. I v případě, kdy klient nemůže čekat na úvěr několik let, nabízí ČMSS řešení. Překlenovací úvěry, tzv. meziúvěry, umožní získat potřebné prostředky během několika dnů či týdnů. ČMSS chce zvýhodnit především své dlouhodobě a střednědobě spořící klienty. Proto přistoupila k vytvoření nových tří rizikových skupin, které zohledňují míru rizika při poskytování meziúvěrů, ale i úvěrů. Zařazení do určité rizikové skupiny má vliv na podmínky pro výpočet bonity klienta a stanovení požadovaného zajištění poskytovaného úvěru či meziúvěru. Rizikové skupiny:

I. skupinaII. skupinaIII. skupina
Malé rizikoStřední rizikoVyšší riziko
Úvěry a meziúvěr MÚ6MeziúvěryMeziúvěry
Rychlá varianta HĆ >= 54 HĆ >= 20 HĆ >= 20
Standardní varianta HČ >= 56 HČ >= 12 HČ >= 12
Dlouhodobá varianta HČ >= 58 HČ >= 10 HČ >= 10

HČ – hodnotící číslo Další krok, kterým chce ČMSS motivovat své klienty k využívání meziúvěrů a úvěrů ve vyšší míře, je ve zjednodušení, zpřehlednění a rozšíření možnosti zajištění meziúvěrů 3 ručiteli ve všech rizikových skupinách klientů a v důsledné diferenciaci požadavků za zajištění podle jednotlivých rizikových skupin. I nadále platí, že je možné jednotlivé typy zajištění kombinovat. Požadavky ČMSS na zajištění úvěrů a meziúvěrů ze stavebního spoření:

ZajištěníI. skupinaNezajištěná částka(v Kč)II. skupina Nezajištěná částka(v Kč)III. skupinaNezajištěná částka(v Kč)
bez zajištění0,-
1 ručitelnebo pohledávkanebo nemovitost
2 ručitelénebo pohledávkanebo nemovitost
3 ručitelénebo pohledávkanebo nemovitost
Pohledávkanebo nemovitost> 500.000,-> 400.000,-> 300.000

Pozn.: Nezajištěnou částkou se rozumí u úvěrů výše poskytnutého úvěru a u meziúvěru rozdíl mezi cílovou částkou meziúvěrového účtu a zůstatkem na vkladovém účtu.