Změnu systému státní podpory hypotečních úvěrů v příštím roce chystá ministerstvo pro místní rozvoj. Při poskytování státní podpory by neměl hrát roli ani věk, ani stáří bytu. Jediným kritériem bude pořízení prvního bydlení. Vyplývá to z rozhovoru šéfa resortu Pavla Němce. "Státní podpora bude v České republice i příští rok, ale chystáme změny. A to i ve vládním nařízení tříprocentní úrokové dotace při koupi staršího bytu pro lidi do 36 let. Podporu hypoték musíme sjednotit. Kritériem ovšem nebude věk, ale pořízení prvního bydlení. Věkové kritérium je do určité míry diskriminační, ačkoli jsem za tuto formu podpory rád, protože umožňuje levnější nákup staršího bytu. V novém znění nebude věk hrát roli a nebude ji hrát ani stáří bytu. Jediným kritériem bude pořízení prvního bydlení," řekl ministr Němec.

Upozornil ale, že změny jsou otázkou konsenzu uvnitř vlády. Klíčovou roli bude hrát ministerstvo financí.

Letos stát kromě dotace pro mladé do 36 let vyplácí také jednoprocentní státní podporu k nově uzavřeným klasickým hypotékám na pořízení nového bydlení. Státní podpora závisí na výši tržních sazeb z čerpaných hypoték, a pokud klesnou v daném roce pod hranici sedmi procent, podpora se od února následujícího roku přestává vyplácet.

Někteří experti proto varují, že podpora hypoték na nové byty brzy klesne na nulu. "Podle našich propočtů lze očekávat, že se podpora skutečně zruší," uvedl ředitel řízení obchodu České spořitelny Jiří Škorvaga.

V takovém případě by od února 2003 zůstala podpora pouze ve formě odpočtu úroků z hypoték od základu pro výpočet daně z příjmu a u lidí do 36 let navíc dvouprocentní dotace při koupi starších bytů. -čtk-