Pojištění domácnosti znamená jistotu a měla by ho mít každá rodina. Ovšem mezi pojišťovnami existují poměrně velké rozdíly. A to nejen v kvalitě produktů, ale i v samotné ceně pojištění. Víte tedy, kolik vás pojištění domácnosti bude vlastně stát a kde ho sjednáte nejlevněji? Cenu pojištění domácnosti ovlivňuje mnoho faktorů. Nejdůležitějším z nich je celková pojistná částka, tedy cena vybavení domácnosti (více informací se dovíte v druhém dílu našeho seriálu Jak prožít klidnou dovolenou II.). Cena pojištění je na ní přímo závislá - čím větší pojistnou částku zvolíte, tím vyšší pojistné budete platit. Některé pojišťovny cenu pojistného odvozují také od obytné plochy bytu nebo od počtu místností. Někdy vám po zadání tohoto parametru mohou rovněž pomoci stanovit celkovou pojistnou částku. Co se týče pojistného, panuje zde přímá úměra jako v předchozím případě. Dalším důležitým faktorem pro stanovení výše pojistného bývá oblast, v níž se váš domov nachází. Pojišťovny mají území naší republiky rozčleněné do několika rizikových zón podle stupně kriminality a cena pojištění se tedy liší např. podle toho, jestli bydlíte ve městě nebo na venkově. Vesničané a lidé z menších měst tak mohou pořádně ušetřit - např. u pojišťovny Generali Pražák zaplatí za pojištění domácnosti na pojistnou částku 200.000 Kč celých 760 Kč ročně, Brňák už jen 560 Kč ročně, zatímco obyvatelé Hodonína za stejnou službu zaplatí jen 360 Kč za rok. Záležet bude také na zabezpečení vašeho bytu či domu. Nejenže byste měli mít minimální, pojišťovnou požadované zabezpečení, aby vás vůbec byla ochotna pojistit (viz článek Jak prožít klidnou dovolenou III.). Ale kvalitnější zabezpečení se vám vyplatí i proto, že vám díky němu většina pojišťoven může poskytnout slevu na pojistném. Další slevy pak můžete získat např. za vyšší spoluúčast na škodě, za bezškodný průběh pojištění, za výhodnější způsob placení pojistného, za současné pojištění celé nemovitosti nebo také v případě, že jste již déle klientem dané pojišťovny.

Pojišťovna
Pojištění domácnosti
Česká pojišťovna
vyšší spoluúčast: sleva 5 - 20%míra zabezpečení: sleva 10 – 20%bezškodní průběh: 10% za 2 roky (max. 30%)
Kooperativa
vyšší spoluúčast: sleva 10 - 15%míra zabezpečení: sleva až 25%placení pojistného 1x ročně: sleva 5%pojištění domácnosti v nemovitosti již pojištěné u Kooperativy: sleva 10% (při předchozím bezškodném průběhu: sleva 10%)cenově výhodnější balíček pojištění domácnosti + pojištění nemovitosti jednorázová sleva 150 Kč za 3 kupony Bonus+ (povinné ručení)
Allianz
vyšší spoluúčast: sleva 5 - 15%míra zabezpečení: individuální slevabezškodní průběh: sleva 5% za rokysoučasné pojištění nemovitosti: sleva 5%pro majitele penzijního připojištění: sleva 5%
Komerční poj.
vyšší spoluúčast: sleva až 50%míra zabezpečení: individuální slevasleva za způsob platby 2 – 7%současné pojištění nemovitosti: sleva 10%pro majitele povinného ručení: sleva 10%
Generali
pojištění na 5 let: sleva 10%
Pojišťovna ČS
při vyšší spoluúčasti nižší cena pojistnéhoobjednání přes internet: sleva 10%
ČSOB poj.
při vyšší spoluúčasti nižší cena pojistnéhoplacení pojistného 1x ročně: sleva 5%

Zdroj: pojišťovny Naopak vyšší pojistné budete platit v případě, že si budete chtít některé součásti domácnosti (např. elektroniku či starožitnosti) připojistit. To je výhodné zvláště tehdy, přesahuje-li celková hodnota těchto věcí standardní, pojišťovnou dané limity pojistného plnění (více v článku Jak prožít klidnou dovolenou III.). Individuálně si můžete připojistit také např. rizika, která standardní smlouva nezahrnuje. Pojistné se bude rovněž lišit podle zvoleného typu pojištění domácnosti. Pojišťovny většinou nabízejí několik variant - od základních (pro nižší pojistné částky a pouze základní rizika) po luxusní (pro vyšší pojistné částky a široké spektrum pojistných rizik). Záleží na klientovi (a vybavení jeho domácnosti), kterou variantu nakonec zvolí. Konečná cena standardně nastaveného pojištění se bude u všech pojišťoven značně lišit. Není to však dáno předražováním ze strany jedněch a výjimečně dobrou vůlí ze strany druhých. Je to tím, že pojištění je produkt velmi různorodý a každá pojišťovna pojímá jeho základní vlastnosti jinak. Než tedy začnete porovnávat ceny základního pojistného, musíte si ověřit, co která pojišťovna základním pojistným myslí. To znamená, jaká pojistná rizika do něho zahrnuje, jaké jsou limity pojistného plnění pro jednotlivé věci a soubory věcí, jaká je základní výše spoluúčasti, jde-li o pojištění na cenu novou či časovou, co je z pojištění vyloučeno, jestli vám ze základního pojistného může poskytnout ještě nějaké slevy apod. Teprve porovnáním kvality a rozsahu pojištění a jeho ceny můžete zjistit, která pojišťovna pro vás bude nejlepší. Ne vždy vám totiž nejlevnější pojištění může poskytnout dostatečné a spolehlivé krytí v případě vzniku majetkové škody. Orientační ceny základního pojistného (ročně)

PojišťovnaPrahaHodonín
Pojistná částka200.000 KčPojistná částka500.000 KčPojistná částka200.000 KčPojistná částka500.000 Kč
Česká poj.920 Kč1.900 Kč810 Kč1.450 Kč
Kooperativa1.000 Kč2.500 Kč460 Kč2.000 Kč
Allianz780 Kč1.950 Kč400 Kč1.000 Kč
Komerční poj.1.000 Kč2.500 Kč600 Kč1.500 Kč
Generali760 Kč2.150 Kč360 Kč1.150 Kč
Pojišťovna ČS840 Kč2.100