Senát pravděpodobně bude souhlasit s tím, aby lidé, kteří po Novém roce uzavřou smlouvu o stavebním spoření, dostali od státu menší státní podporu než dosud. Snížit by se měla o 1500 Kč na maximálně 3000 korun ročně. Nárok na ni budou mít i nadále děti do 15 let. Počítá s tím vládní novela zákona o stavebním spoření, kterou doporučily beze změn schválit senátní hospodářský výbor a výbor pro územní rozvoj.

Novela spolu se změnou zákona o dědické dani patří k nejméně problematickým předlohám, které jsou součástí vládní reformy veřejných financí, řekla senátorka za US-DEU Soňa Paukrtová z hospodářského výboru.

Novela zákona o stavebním spoření nezvýhodňuje oproti některým návrhům ty, kteří peníze použijí na bydlení. Příspěvek ve výši 3000 Kč ročně dostanou lidé, kteří za rok naspoří alespoň 20 tisíc korun. Nyní klienti získají maximální podporu 4500 Kč při naspoření nejméně 18 tisíc ročně. Minimální délka spoření se prodlouží z pěti na šest let. Pokud má smlouvu více členů rodiny, mohli by se podle novely sdružit do jedné úvěrové smlouvy.

Tajemník asociace stavebních spořitelen Jan Pátek již po schválení novely ve sněmovně řekl, že přijaté omezení státní podpory je na mezní hranici, která nebude destabilizovat systém. "Bylo minimalizováno riziko ohrožení systému," uvedl. Změkčení původních návrhů vlády vítá. Vláda původně chtěla zcela vzít státní podporu dětem do 15 let. Maximální roční příspěvek státu měl být 2400 korun, o 600 korun více měli dostat lidé, kteří by peníze použili na bydlení.

Podle stavebních spořitelen by ale tak výrazné omezení podpory státu mohlo ohrozit samotný systém. "V řádu pěti let by byl možný nedostatek prostředků na úvěry. Nikdo nechtěl, aby spořitelny musely někdy v roce 2008 omezovat poskytování úvěrů nebo prodlužovat čekací doby," řekl Pátek. Spořitelny proto lobbovaly za změkčení škrtů. Oporu našli u některých vládních poslanců, kteří pak schválenou variantu prosadili.

Protože se změna podpory bude vztahovat až na smlouvy uzavřené od příštího roku, lidé letos masivně uzavírají nové smlouvy, u kterých stát zůstane štědřejší. I přes snížení podpory tak stát v příštím roce vyplatí na stavební spoření asi 16 miliard korun, tedy o dvě miliardy více než letos. Vláda plánovala změnami ve stavebním spoření ušetřit v dalších deseti letech asi 63 miliard Kč. -čtk-