Pokud Sněmovna schválí vládní návrh zcela nového zákona o dani z přidané hodnoty, zaplatí lidé, kteří si koupí nově postavený dům či byt, až o statisíce korun víc než nyní. Firmy totiž budou muset z převodu pozemků svému klientovi platit státu nově DPH 22 procent, zatímco nyní jsou převody od daně osvobozeny.

Návrh zákona schválila vláda koncem října a účinný by měl být od vstupu do EU, tedy od 1. května příštího roku. Zvýšení cen stavebních pozemků bude podle deníku velmi citelné. Dopad u domů by byl větší, protože u bytů se náklady na pozemek rozpočítávají na víc rodin.

Například z pozemku v Praze v ceně 1,5 milionu korun by daň činila 330.000 korun. I v menších obcích s lacinějšími pozemky by daň prodražila cenu nového bydlení o několik desítek tisíc korun. Změna v DPH by se nedotkla pouze těch, kteří si výstavbu domů organizují sami, koupí si pozemek od neplátce DPH a na něm si nechají dům postavit.

"DPH z převodu pozemků je jedním z opatření, které slaďuje české právo s právy Evropské unie. Na tuto záležitost jsme nedostali výjimku od EU a nelze postupovat jinak," řekla ředitelka odboru nepřímých daní ministerstva financí Olga Hochmannová.

Generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek uvalení DPH na převody stavebních pozemků považuje za nepromyšlený krok. "Nové byty a domy by podstatně zdražily, stavělo by se méně. To naprosto znehodnocuje úlevu, kterou nám Evropská unie poskytla na stavební práce pro bydlení, které mohou až do roku 2007 zůstat ve snížené sazbě pět procent," soudí. Znepokojeny jsou i developerské firmy. "Je to nejčernější zvrat v zásadách politiky, která formuluje stavební trh. Vždyť pozemky jsou jedny z nejdůležitějších věcí, které ovlivňují cenu nového bydlení. Jen kvůli DPH z převodu pozemku by nový dům či byt mohl podražit o víc než deset procent," řekl výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný. -čtk-