Lidé si se státní podporou hypotečních úvěrů v listopadu koupili přes 1000 bytů, což je meziročně dvakrát více. Zatím nejvíce bytů si v letošním roce s pomocí státu pořídili v září, kdy se počet vyšplhal přes 1200 bytů. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj. Letos do listopadu stát podpořil koupi přibližně 6900 bytů.

Objem hypotečních úvěrů se státní podporou se letos zatím blíží devíti miliardám korun. Z toho v listopadu se objem úvěrů meziročně zvedl na zhruba miliardu korun. Ve stejném období loni to bylo 526 milionů korun. Státní podpora k hypotečním úvěrům v letošním roce činí zhruba 496 milionů korun. Za celý loňský rok stát vyplatil 464 milionů korun.

Stát nyní poskytuje podporu jen lidem do 36 let na nákup nemovitosti starší dvou let. Na tento program má ministerstvo místního rozvoje v letošním rozpočtu 530 milionů korun. Dotace k hypotékám na nové bydlení přestal stát kvůli snížení úrokových sazeb vyplácet v únoru.

I bez státní podpory na nové bydlení je o byty stále vysoký zájem. V Praze se proto developeři chystají v příštích letech nabídnout několik tisíc nových bytů. Většina lidí má v hlavním městě podle odborníků na realitním trhu zájem o byty za cenu 30 až 40 tisíc korun za metr čtvereční. Díky vysoké poptávce a nízké nabídce se však prodají i byty dražší. Firmy nabízejí nové byty i za 60 tisíc za metr čtvereční a víc. V růstu cen se však prý zároveň odrážejí i vyšší nároky lidí na standard bydlení. -čtk-