Komerční banka od pátku dále zlevní hypotéky. Úvěr s jednoletou fixací v rámci takzvaného hypotečního balíčku lze získat od 2,98 procenta proti dosavadním 3,18 procenta.

Pětiletá fixace v rámci balíčku klesla pod čtyři procenta na 3,75 procenta z dosavadních 4,04 procenta. V rámci balíčku si klient sjednává běžný účet, pojištění nemovitosti a životní pojištění. Mimo tento balíček zůstává pětiletá fixace na pěti procentech. Balíček využívá zhruba desetina žadatelů o hypotéku.

Hypoteční sazby v minulých dnech změnily i další banky. Nejnižší pětileté sazby se tak často pohybují již pod pěti procenty. Tyto sazby však získají pouze klienti s nejvyšší bonitou. Reálné úrokové sazby se pohybují až o 1,5 procenta výše.

Hypoteční banky přitom již několik měsíců uvádějí, že příliš velký prostor pro pokles sazeb nemají. Sazby jsou totiž nyní pod pěti procenty a často níže než v Evropské unii. Reálné sazby jsou o něco výše, loni v prosinci dosáhla průměrná úroková sazba 6,7 procenta.

Kvůli nízkým sazbám od února klesla státní podpora. Úředníci však chystají nový systém, který by měl sjednotit podporu pro nové i starší bydlení. -čtk-