Stavební spořitelny se obávají, že by změny, které vláda navrhuje v systému stavebního spoření, mohly vést k postupnému zániku sektoru. Od příštího roku totiž zřejmě nastane prudký propad nově uzavřených smluv, vládní reforma navíc může omezit i zájem lidí o úvěry.

Vláda schválila pokles podpory stavebního spoření ze současných maximálně 4500 korun až na 2400 Kč. Ti, kdo použijí naspořené prostředky na koupi nebo výstavbu bytu, by měli být zvýhodněni.

"Stát se chová přesně obráceně, než by měl, současná přeměna nebude lidi motivovat k získání úvěru," řekl jeden ze zástupců spořitelen, který nechtěl být jmenován. Stát sice zvýhodní lidi využívající spoření na bydlení, bonus však dosáhne pouze zhruba 600 korun ročně. To podle spořitelen nemůže klienty motivovat k většímu zájmu o úvěry, lidé spíše využijí současných výhodných podmínek ke spoření.

Spořitelny se navíc obávají, jak budou evidovat, kdo peníze ze spoření skutečně využije na bydlení. "Znamenalo by to zvýšené náklady a zaměstnání spousty lidí pouze na tuto činnost," tvrdí vedoucí pracovník další spořitelny.

Právě kvůli omezení podmínek zřejmě příští rok nastane výrazný propad nově uzavíraných smluv. Letos totiž spořitelny sepisují rekordní počty smluv, za pololetí to bylo více než 800 tisíc smluv či jejich navýšení.

Změna podpory by se neměla dotknout lidí, kteří už nyní spoří. Bude se týkat pouze nově uzavřených smluv. Kromě omezení státních dotací chce vláda rovněž prodloužit spořící cyklus z dosavadních pěti na šest let. Na státní podporu navíc nebudou mít nárok účastníci stavebního spoření mladší 15 let.

Spořitelny oproti tomu navrhovaly mírnější kroky a úplně nesouhlasí se zvýhodněním lidí používajících peníze na bydlení.

Původně stát počítal s tím, že těmito změnami v nejbližších deseti letech ušetří více než 60 miliard korun. Právě prudký růst v letošním roce však zřejmě bude znamenat dodatečné výdaje na státní podporu v příštím roce, a celková úspora tak zřejmě klesne. -čtk-