Pokud jste se rozhodli uzavřít před koncem roku novou smlouvu o stavebním spoření, nezapomeňte si ověřit, jestli k ní náhodou nemůžete získat ještě nějaký příjemný bonus. Stavební spořitelny pořádají jako každý podzim spoustu marketingových akcí a vy na nich můžete mile vydělat. Ale pozor, některé končí už začátkem října! Stavební spořitelny si už zvykly na to, že český člověk je soutěživý a miluje různé exkluzivní akce, lákavé slevy a výhodné bonusy, a tak snad není roční období, kdy by každá spořitelna alespoň nějaký ten menší „dáreček navíc“ nenabízela. Pro klienta je důležité, aby nepodlehl svodům blýskavého pozlátka a spoření vybíral spíše podle jeho základních parametrů, jako je výše úrokových sazeb u vkladů a úvěrů, vlastnosti překlenovacích úvěrů, pružnost při jejich přidělování (kterou však většinou zjistíte jen ze zkušenosti známých). V tomto směru se můžete inspirovat například článkem Jak vybrat stavební spoření?. Na druhou stranu ovšem netřeba sezónní akce spořitelen zavrhovat, protože některé z nich mohou člověku ušetřit pár korun nebo mu naopak něco navíc vydělat. Ne každé takové zvýhodnění se však váže k variantě spoření, která se hodí pro všechny. Proto je nutné dobře si rozmyslet, na co vlastně budete stavební spoření potřebovat, abyste nakonec kvůli pár ušetřeným korunám při uzavření smlouvy třeba nepořídili úvěrový tarif s nízkým úročením vkladů, když chcete pouze výhodně spořit a o úvěr vůbec zájem nemáte. Úrokové bonusy Právě zájemci o co nejvýhodnější spoření by si měli s výběrem spořitelny co nejvíce pospíšit. Už koncem tohoto měsíce totiž možná dvě poslední spořitelny, které dosud zvýhodňovaly klienty, kteří si neberou úvěr, své úrokové bonusy zruší. Na 30. 9. 2003 ohlásila konec poskytování výhodnějších úroků stavební spořitelna Wüstenrot. Až do té doby u ní máte šanci získat u vkladů základní úrokovou sazbu 2,5 % a v případě, že nepožádáte o úvěr, i úrokový bonus 25 % po 5 letech (celkově se vám tedy vklady zúročí sazbou 3,13 %), 30 % po 6 letech (celkově 3,25 %) nebo 40 % po 7 letech (celkově 3,5 %). Po tomto datu by měla spořitelna poskytovat ve svém „spořícím tarifu“ všem pouze základní úrokovou sazbu 2,5 % u vkladů a 5,3 % u úvěrů. Její „úvěrový tarif“ by pak měl zachovat sazby 1,5 % u vkladů a 4,4 % u úvěrů. Také Hypo stavební spořitelna své úrokové zvýhodnění pravděpodobně omezí. Může to být právě ke konci září, ale očekává se, že spíše později – spořitelny si často nechávají otevřená zadní vrátka, aby na současné výhody nalákaly ještě více klientů. V současné době platí, že kdo si nevezme úvěr, může z vkladů získat až 4% úrok. Ovšem musí přitom uzavřít smlouvu ve spořící variantě NS (základní úrok z vkladů 2 % a z úvěrů 4,9 %) a zaplatit úhradu za uzavření smlouvy ve výši 1,8 % cílové částky (jinak 1,2 %). Ostatní spořitelny nyní shodně nabízejí úroky z vkladů ve výši 2 %.

Spořitelna - tarif
Úrok z vkladů
Úrok z úvěru
ČMSS - Invest
2 %
4,8 %
Hypo - NS
2 %1)
4,9 %
Hypo - NU
1 %2)
3,9 %
Raiffeisen
2 %
4,9 %
SS ČS
2 %
4,75 %
VSS KB - Kredit3)
2 %
3-5 %4)
Wüstenrot I
2,5 %5)
5,3 %
Wüstenrot II
1,5 %
4,4 %

1) Při zaplacení poplatku za uzavření smlouvy ve výši 1,8 % cílové částky (místo 1,2 %) a nečerpání úvěru možnost získat úrok z vkladů až 4 %, tato nabídka je však časově omezená. 2) Při zaplacení poplatku za uzavření smlouvy ve výši 1,8 % cílové částky (místo 1,2 %) a nečerpání úvěru možnost získat úrok z vkladů až 2 %, tato nabídka je však časově omezená. 3) K 1. 9. 2003 VSS KB přestala nabízet svůj tarif Profit s úrokovými sazbami 3 % z vkladů a 6 % z úvěrů. 4) Úrokovou sazbu úvěru lze zvolit, nižší úrok se váže k vyšší minimální splátce úvěru a delšímu spoření a naopak. 5) Při nečerpání úvěru možnost získat úrok z vkladů až 3,5 %, nabídka platí do 30. 9. 2003.

Zdroj: stavební spořitelny
Výhody pro děti a mladé Zajímavé příležitosti, na kterých se dá hodně ušetřit, nyní všechny spořitelny poskytují dětem nebo mladým lidem. Modrá pyramida (VSS KB) a Raiffeisen již tradičně poskytují klientům do 29 let (VSS KB), resp. do 25 let (Raiffeisen) slevu 25 % z poplatku za uzavření smlouvy, který je u všech spořitelen, kromě Hypo, 1 % z cílové částky. Jestliže tedy mladý člověk uzavře např. smlouvu na 250.000 Kč, zaplatí místo 2.500 Kč pouze 1.875 Kč a ušetří 625 Kč. Ovšem pozor, Raiffeisen by měla tuto výhodu od 1. října omezit a sleva z poplatku pro mladé lidi by měla být pouze 15 %. VSS KB se podle všeho k podobnému kroku zatím nechystá. U dvou spořitelen můžete dokonce smlouvu pro dítě do 15 let uzavřít zcela zdarma. Ovšem pouze za přesně stanovených podmínek. Spořitelna Wüstenrot nabízí do konce roku program Kamarád, v jehož rámci můžete dítěti uzavřít smlouvu na přesně stanovenou cílovou částku 150.000 Kč a ušetřit tak celý poplatek za uzavření smlouvy, tedy 1.500 Kč. I pro tento produkt platí možnost získání úrokového bonusu po 5, 6 či 7 letech spoření v případě nečerpání úvěru. A podobně Hypo stavební spořitelna do 31. 12. 2003 bez vstupního poplatku poskytuje tzv. SSM (Stavební spoření mlad