Domácí stavební spořitelny za více než devět let fungování dosud lidem půjčily 109 miliard korun. O úvěry ke konci letošního června požádalo téměř třičtvrtě milionu lidí, což představuje zhruba 15 procent z těch, kteří si stavební spoření založili. Vyplývá to z informací ministerstva pro místní rozvoj.

Zájem lidí o úvěry přitom neustále roste. Jen letos do konce června narostl objem půjček o více než 15 miliard korun. Za celý loňský rok si lidé půjčili jen přibližně o sedm miliard víc. Největší domácí stavební spořitelna, Českomoravská stavební spořitelna, například v červenci půjčila lidem rekordních 1,95 miliardy korun, o měsíc později to bylo asi o 40 milionů korun méně.

V drtivé většině případů si lidé berou půjčku ještě před nárokem na čerpání řádného úvěru. To u většiny spořitelen znamená, že lidé nemají naspořeno alespoň 40 procent ze sjednané cílové částky. Meziúvěry či překlenovací úvěry tak tvoří téměř 90 procent poskytnutých půjček.

I když se růst úvěrů ze stavebního spoření neustále zrychluje, zaostává za hypotékami, kterými lidé také financují bydlení. Zatímco na konci roku 2000 dosahovaly úvěry ze stavebního spoření téměř 94 procent objemu hypoték, v polovině letošního roku to již bylo pouze 81 procent. Hypoteční trh totiž zažívá ještě větší boom než stavební spoření. Banky poskytly hypotéky celkem za zhruba 134 miliard korun.

S chystaným omezením stání podpory by ale mohl zájem o úvěry ze stavebního spoření výrazně klesnout. Změny podmínek totiž podle spořitelen nebudou klienty motivovat k většímu zájmu o úvěry, lidé spíše využijí současných výhodných podmínek ke spoření. "Stát se chová přesně obráceně, než by měl, současná přeměna nebude lidi motivovat k získání úvěru," řekl již dříve zástupce jedné ze spořitelen, který nechtěl být jmenován.

Stát chce omezit státní podporu, aby ušetřil. Ročně ho totiž podpora stojí přes deset miliard korun, příští rok to má být i v případě omezení podpory přes 16 miliard. Pokud ale změny projdou parlamentem, měl by do deseti let stát ušetřit až 63 miliard korun. -čtk-