Banky před Vánoci v rámci konkurenčního boje pokračují ve zlevňování hypoték. Lidé, kteří se nyní rozhodnou koupit dům či byt na hypoteční úvěr, mohou na měsíčních splátkách ušetřit několik set korun.

Například Raiffeisenbank v těchto dnech snížila sazbu u nejrozšířenější hypotéky s pětiletou fixací úroku o 0,42 procentního bodu a úročení tak nově začíná na 4,5 procenta. V posledních týdnech banka zlevnila úvěry se všemi délkami fixací.

U průměrné půjčky 1,3 milionu korun se splatností 20 let a s úrokem fixovaným na pět let klient ušetří na měsíční splátce zhruba 300 korun, řekl mluvčí banky Tomáš Kofroň s tím, že zájem o úvěry s pětiletou fixací úroku má více než třetina všech žadatelů o hypoteční úvěr.

Tuzemské peněžní ústavy po nedávných změnách u úvěrů s kratší dobou fixace úroku nyní zlevňují i tříleté, pětileté, desetileté a patnáctileté hypotéky. Podle generálního ředitele Českomoravské hypoteční banky Jana Sadila to dovoluje celkový vývoj na finančních trzích. Některé ústavy také dočasně či trvale zrušily některé související poplatky.

Česká spořitelna, jednička na tuzemském hypotečním trhu, nedávno snížila pětiletou garantovanou sazbu o 0,30 procentního bodu na 4,99 procenta. Vánoční nabídka ČS je ale omezená do konce roku. ČMHB snížila sazbu u hypotéky s pětiletou fixací úroku o 0,35 procentního bodu, a úročení tak nově začíná na 4,55 procenta. Pětiletá sazba hypotéky Klasik Komerční banky klesla o 0,23 procentního bodu na minimálně 4,46 procenta.

Peněžní ústavy využívají dobu před dalším zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou, která drží úroky od konce srpna na úrovni 2,50 procenta. Ekonomové se shodují, že měnová politika přitvrdí až po personálních změnách v bankovní radě, tedy nejdříve v únoru příštího roku. Od repo sazby centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Komerční banky někdy úročení upravují s předstihem před rozhodnutím ČNB. -čtk-