Živnostenská banka poskytla v prvním měsíci letošního roku hypotéky v objemu 116 milionů korun, sdělil mluvčí banky Ivo Polišenský. Proti prosincovým 90 milionům korun tedy objem stoupl o více než čtvrtinu, a bance se tak daří zvyšovat počet poskytnutých hypoték. Jejich celkový objem ke konci ledna dosáhl téměř 2,3 miliardy korun, dodal.

Banka na konci ledna snížila úročení hypoték. Roční úrok garantovaný na pět let u hypotéky kombinované s životním pojištěním klesl o 0,7 procentního bodu na 4,5 procenta. Úročení hypotéky bez životního pojištění začíná nově na 4,9 procenta. ŽB se tak přiblížila bankám s nejnižšími sazbami.

Hypotéky loni na domácím trhu zaznamenaly další rok výrazného růstu. Úvěr na financování bydlení si vzalo kolem 34.000 lidí, asi o 60 procent více než v roce 2002. Lidé si loni půjčili přes 36 miliard korun, v průměru tak na každý úvěr připadl více než milion korun. Nejúspěšnější trojlístek bank tvoří Česká spořitelna, Českomoravská hypoteční banka a Komerční banka.

Důvodem rostoucího zájmu jsou především nízké úroky a zvyšující se nabídka bank. Roste také zájem lidí o vlastní bydlení. U nejčastěji používaných půjček se úroky pohybují pod pěti procenty ročně, zatímco ještě před rokem to bylo asi o procento více. -čtk-