GE Capital Bank snižuje od pondělí úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Hypotéka s roční fixní periodou bude úročena sazbou 2,89 procenta. Tu získají klienti, kteří uzavřou smlouvu o hypotéce od začátku dubna do konce července 2004, uvedla banka.

Podobný krok ohlásily v březnu i další banky. Wüstenrot hypoteční banka na začátku března snížila na tři měsíce úrokovou sazbu u úvěru Variant na 3,85 procenta. Raiffeisenbank od poloviny března na dva měsíce snížila úročení hypotéky na 2,89 procenta.

Česká spořitelna poskytuje úvěry, které mají garantované úroky na jeden a tři roky. Všem klientům s těmito hypotékami banka poskytuje roční úrok 2,99, respektive 3,99 procenta.

Pokud se srovnává výhodnost hypoték, záleží na souvisejících poplatcích, zejména za vedení speciálního účtu. Některé banky jej podle ředitele serveru peníze.cz Tomáše Prouzy vedou zadarmo, jiné si účtují i 200 korun měsíčně. "Tyto náklady jsou při hypotéce na desítky let mnohem důležitější než snížení sazby o pár desetinek procenta na rok či dva," poznamenal. -čtk-