S podporou státu si lidé v březnu koupili 343 bytů, což je téměř o polovinu méně než ve stejném období loni. Průměrná výše hypotečního úvěru činila 1,157 mil. korun. Oznámil to mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun. Stát podporuje nákup starší nemovitosti lidem do 36 let. Dotace od února klesla na jedno procento z loňských dvou procent.

Objem hypotečních úvěrů se státní podporou v březnu klesl na 389 milionů proti 1,066 miliardy korun ve stejném období loni. Od začátku roku do konce března objem těchto úvěrů činil téměř tři miliardy korun. S podporou státu si lidé v prvních třech měsících roku pořídili přes 2.000 bytů.

"Rozvoj bytové výstavby je z velké míry vděčný hypotékám. Pokud by se přístup k hypotékám zhoršil, nebo se ukončily státní podpory, tak by to na výstavbě bytů bylo nepochybně velmi znát," řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Ročně by se podle svazu mělo dokončit asi 50.000 bytů. Loni firmy začaly stavět přes 36.000 bytů, což je meziročně o téměř devět procent víc. Počet dokončených bytů ale klesl o 0,6 procenta na zhruba 27.000 bytů.

Nové bydlení v současné době stát kvůli poklesu tržních úrokových sazeb nepodporuje. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje návrh, podle kterého by se podpora pro starší a nové bydlení sjednotila. Kritériem pro získání dotace podle návrhu nebude věk, ale to, že si člověk pořizuje první bydlení. Od státu by měl po dobu splácení úvěru dostávat fixní příspěvek, nejdéle však 15 let. "Návrh vládě předložíme do konce června," dodal Dimun.

S pomocí státu si lidé mohou pořídit starší byt i rodinný domek. Maximální výše úvěru, kterou stát podporuje, činí u bytu 800.000 korun. U domku s jedním bytem je hranice úvěru pro státní dotaci 1,5 milionu korun. Lze si vzít i vyšší úvěr, ale jeho část nad uvedené hranice už stát nedotuje. Letos má ministerstvo pro místní rozvoj na podporu hypoték 430 milionů korun, což je proti loňskému roku o 100 milionů korun méně.

Loni si lidé díky státní podpoře hypoték pořídili 7.703 bytů, což je nejvíce od začátku vyplácení podpory v roce 1996. Rekordní byl i objem poskytnutých hypotečních úvěrů se státní podporou, který překročil 11 miliard korun. -čtk-