Zájem o hypoteční úvěry na pořízení bydlení bude letos zřejmě menší než loni. V druhé polovině roku se totiž čeká zvyšování úrokových sazeb, kvůli vyšší inflaci a pomalejšímu tempu růstu reálných mezd se sníží i reálné příjmy. Uvedla to analytička Volksbank Markéta Šichtařová, která tak reagovala na aktuální údaje o poklesu počtu bytů pořízených se státní podporou hypotečních úvěrů. Podle analytiků České spořitelny ale zájem potrvá i letos.

V březnu si lidé se státní podporou hypoték koupili 343 bytů, což je téměř o polovinu méně než ve stejném období minulého roku. Objem hypotečních úvěrů s podporou státu klesl na 389 milionů z 1,066 miliardy korun ve stejném loňském období.

"V loňském roce jsme zažili jen velmi těžko opakovatelný růst objemu hypoték," uvedla analytička České spořitelny Helena Horská. I přes očekávané zvyšování sazeb však podle ní prostor pro růst hypoték zůstává. "V průměru přibližně o 30 až 40 procent ročně," dodala Horská. Poptávka prý bude i nadále tažena demografickým vývojem, očekávaným zvýšení daně z přidané hodnoty na bytovou výstavbu od roku 2008 a upřednostňováním vlastního bydlení před pronájmem.

"Ten, kdo si chtěl vzít hypotéku, tak již v předtuše dražšího úvěru učinil," řekla Šichtařová. Podle ní již není nejmenších pochyb, že druhá polovina roku bude ve znamení rostoucích úrokových sazeb.

Proti většímu zájmu o hypotéky podle Šichtařové svědčí i další faktory. "Řada lidí nesprávně spekulovala, že po vstupu do EU prudce vzrostou ceny nemovitostí. Potřebovala si proto koupit nemovitost ještě s dostatečným předstihem před tímto datem," domnívá se analytička Volksbank. Dodala, že některé byty jsou i cenově nadhodnocené a je výhodné si na pokles počkat. Podle realitních kanceláří jde především o panelové byty na sídlištích.

Pomocí státní podpory hypoték si lidé loni pořídili přes 7.700 bytů, což je nejvíce od začátku vyplácení podpory v roce 1996. Rekordní byl i objem poskytnutých hypotečních úvěrů se státní podporou, který překročil 11 miliard korun. Od bank si lidé díky nízkým úrokovým sazbám vzali celkem úvěry za 36,2 miliardy korun. V porovnání s rokem 2002 to je zhruba o 60 procent více. -čtk-