Lidé si na nákup bytu či rodinného domu nejčastěji berou hypotéky za jeden milion korun. Letošní průměrná výše hypotečního úvěru je 1,2 milionu korun, což je zhruba o 150 tisíc korun více než loni. Ochotu lidí půjčovat si vyšší částky banky vysvětlují rekordně nízkými úroky a růstem mezd, ale také zvyšováním cen nemovitostí.

"Průměrná výše hypotečního úvěru občanům v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o deset procent. Tento vývoj vedle nízkých úroků a zvýšení mezd způsobil především nárůst cen nemovitostí," uvedl mluvčí Českomoravské hypoteční banky David Sahula. Například ceny malých bytů, o které je největší zájem, se loni zvýšily o pětinu. Tento trend by ale již letos neměl pokračovat. "Ceny panelových bytů v Praze dokonce klesají, obdobný trend můžeme očekávat i v některých dalších lokalitách," uvedl.

Průměrná výše hypotéky se pohybuje od 1,02 milionu korun u ČMHB až po 1,4 milionu u Živnobanky. Takové úvěry si nejčastěji berou lidé s čistým příjmem 15 až 25 tisíc korun. Výrazně odlišná je situace u HVB Bank, která se zaměřuje na bohatší klientelu a poskytuje hypoteční úvěry v průměru za tři miliony korun.

Například typický klient České spořitelny, která má největší podíl na trhu hypoték, je středoškolák či vysokoškolák ze střední příjmové skupiny, ženatý muž či vdaná žena ve věku 35 až 40 let s jedním až dvěmi dětmi.

Podle většiny oslovených bank si lidé berou hypotéky častěji na nákup domů než bytů a dávají přednost koupi hotové nemovitosti před její výstavbou.

"Především podíl hypoték na rodinný dům s jedním bytem spolu s pozemkem za poslední tři roky celkem výrazně vzrostl. To naznačuje, že lidé stále více kupují domy především od developerů a ubývá počet těch, kteří si nejdříve koupí pozemek a na něm teprve posléze staví," uvedl Sahula.

"Zatímco v Praze mírně převažují investice směřující do pořízení bytových jednotek, v ostatních regionech je poměr mezi investicemi do rodinných domů a bytů mírně ve prospěch rodinných domků," řekla mluvčí Raiffeisenbank Romana Kubálková.

Co se týče doby splatnosti úvěru, lidé si nejčastěji berou hypotéky se splatností 15 až 20 let. Úrok si nechávají zafixovat na pět let. Za zpracování hypotečního úvěru si banky účtují v průměru kolem deseti tisíc korun, průměrný měsíční poplatek za správu úvěrového účtu činí 150 korun.

Minulý měsíc přišly tuzemské banky na poli hypoték s novým produktem, tzv. americkou hypotékou. Jde o neúčelový spotřebitelský úvěr zajištěný nemovitostí, který mohou lidé použít prakticky na cokoliv. Podle peněžních ústavů mají lidé zájem tímto typem hypotéky financovat zejména podnikání či nákup družstevního bytu, naopak zastavovat nemovitost například kvůli nákupu auta se jim nechce.

Nevýhodou americké hypotéky je, že banky půjčí většinou jen do 60 až 70 procent hodnoty zástavy, zatímco u klasických hypoték je to až do 100 procent hodnoty. Úročení americké hypotéky se pohybuje zhruba od 5,5 procenta ročně, zatímco průměrný úrok u klasických hypoték je nyní kolem 4,6 procenta. Pro banky je totiž menší riziko, pokud znají účel použití peněz.

Co se týče podílů na hypotečním trhu, vedoucí postavení má s 32procentním podílem Česká spořitelna, následovaná Komerční bankou (22 procent) a Českomoravskou hypoteční bankou ze skupiny ČSOB (21 procent). Za velkou trojku se s 16procentním podílem řadí HVB Bank. Podíly dalších hráčů na trhu hypoték GE Capital bank, Raiffeisenbank a Živnobanky se pohybují od čtyř do jednoho procenta. -čtk-