Češi si berou stále více hypoték v čím dál vyšších objemech. Zájem o úvěry na bydlení se v prvním pololetí meziročně zvýšil asi o třetinu, uvedla v tiskové zprávě Českomoravská hypoteční banka (ČMHB). Menší banky na trhu zaznamenaly ještě silnější růst. Rekordní boom z loňského roku se však letos podle bank pravděpodobně zopakovat nepodaří.

ČMHB, která je jednou ze tří největších bank na trhu hypoték, poskytla za první pololetí 5308 úvěrů v celkové výši 5,77 miliardy korun. Počet úvěrů se tak meziročně zvýšil o čtvrtinu a objem půjčených peněz o 37 procent. Průměrná výše hypotéky mírně překročila milion korun, u ostatních bank je však ještě vyšší.

Také u Raiffeisenbank, která se na trhu hypoték řadí mezi menší banky, si lidé v prvním pololetí brali vyšší úvěry než v loňském roce. Objem úvěrů meziročně vzrostl o tři čtvrtiny na téměř miliardu korun, počet hypoték se zvýšil o 40 procent na 745, uvedla mluvčí Romana Kubálková.

HVB Bank zvýšila v prvním pololetí objem poskytnutých úvěrů meziročně také o tři čtvrtiny na 1,5 miliardy korun. Další menší hráč na trhu, GE Capital Bank, zvýšil ve stejném období objem poskytnutých hypoték dokonce o 107 procent na 1,6 miliardy korun.

Podle generálního ředitele ČMHB Jana Sadila se trh s hypotékami uklidňuje a tempo růstu se začíná stabilizovat. Stále se stavějí nové byty i domy a zájem o ně trvá, celková atmosféra však přestává být tak hektická, jako byla ještě před několika měsíci. "Trh určitě i nadále poroste nadprůměrně, ale čas meziroční expanze o sto procent je již zřejmě za námi," řekl.

Nejvíce úvěrů si lidé stále berou na stavbu rodinných domů, byty mají u ČMHB podíl asi 28 procent. Zájmu o hypotéky by podle Sadila neměl zabránit ani růst úrokových sazeb, který prý nebude tak značný, aby chování lidí ovlivnil.

V loňském roce trhal zájem o hypotéky rekordy. Lidé a firmy si vzali od bank asi 34 tisíc úvěrů za 47,6 miliardy korun, což bylo meziročně téměř o 60 procent více. Celkový počet hypoték tak již přesáhl 110 tisíc. Bankám nahrávaly především historicky nejnižší úroky a rychlý růst mezd. Lidé také hromadně nakupovali byty z obavy, že jejich ceny po vstupu do Evropské unie prudce vzrostou. Ve skutečnosti ceny zejména staršího bydlení klesly. -čtk-