Lidé si v prvním pololetí pořídili 4333 bytů se státní dotací k hypotečnímu úvěru, ve stejném období loni to bylo 2711 bytových jednotek. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj. Češi chtějí podle ekonomů využít toho, že úvěry na bydlení jsou nyní levnější a dostupnější než v předchozích letech.

Úroky z úvěrů sice nyní rostou, zájem lidí o pořízení bytu pomocí hypotéky je však stále vysoký. Podle developerů si tímto způsobem pořizuje bydlení více lidí než dříve.

Vlastnickému bydlení dávají lidé podle ekonomů stále větší přednost před bydlením nájemním. "Růst úrokových sazeb prozatím není a zřejmě ani v následujícím roce nebude tak výrazný, aby odradil od investic do nemovitostí," uvedla hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka hypoteční úvěry zažívají již několik let boom, podobně jako půjčky ze stavebního spoření. "Jestliže ještě před pěti lety, tedy v červnu 1999, činil celkový objem hypoték v ekonomice 25,3 miliardy korun, letos na konci června to bylo více než pětkrát tolik (138 miliard Kč)," uvedl.

Ekonomové očekávají, že úrokové sazby letos i příští rok porostou. "Je proto pravděpodobné, že někteří lidé si snaží obstarat si vlastní bydlení rychleji - ještě za výhodnějších podmínek," dodal Dufek.

Stát nyní podporuje hypoteční úvěr na nákup nemovitosti starší dvou let, dotaci vyplácí lidem do 36 let. Od února příspěvek k úvěru klesl na jedno procento z loňských dvou procent. Na nové bydlení stát tuto podporu kvůli poklesu tržních úrokových sazeb neposkytuje.

Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením bývalého ministra Pavla Němce (US-DEU) připravovalo od loňského roku návrh, podle kterého by se podpora pro starší a nové bydlení sjednotila. Kritériem pro získání dotace neměl být věk, ale pořízení prvního bydlení. Od státu měl zájemce po dobu splácení úvěru dostávat fixní příspěvek, nejdéle však 15 let. Změnou ve vedení ministerstva, které nyní řídí Jiří Paroubek (ČSSD), se zřejmě tento návrh ještě změní.

Letos do července stát k hypotečním úvěrům vyplatil podporu 281,6 milionu korun. V minulém roce ze státní pokladny na tyto účely plynulo přes 496 milionů, v roce 2002 to bylo zhruba 464 milionů korun. -čtk-